Quantcast
Channel: Living by Miriam
Viewing all 439 articles
Browse latest View live

Test/utvärdering av Tula Toddler

$
0
0

Test/utvärdering av Tula Toddler


Tillverkare: Tula Toddler
 Namn/Mönster: Sidekick



Tula är ett amerikansk märke och väldigt populära även här i Sverige, jag börjar förstå varför. De har många roliga och fina print/mönster, men framförallt är de väldigt sköna. Axelbanden är svängda för bättre passform över skuldror och tjockt vadderade utan att bli klumpiga. Axelbanden kan endast spännas åt ett håll vilket kan göra det lite knepigt när man har barnet på ryggen och ska dra bakåt. Har man orörliga armar kan detta vara lite jobbigt.  Ett minus på denna bärsele är att man inte kan korsa axelbanden.

Midjebandet är mjukt vadderat, stabilt och ger bra avlastning, det har också en liten ficka på framsidan för mindre saker som kan behövas lätt till hands. Luvan knäpps fast med knappar på insidan av panelen och går att helt ta bort. Remmarna har gummiband som gör det smidigt att rulla upp överbliven rem om man är lite mindre, så dessa inte är i vägen. Den passar nu vårt barn, 19 mån stl ca 92, 86cm lång perfekt.

Snabbfakta

Vikt rekommendation: 11-27 kg (används från 80cm långa barn)
Material: 100% vävd öko-certifierad bomull
Bäralternativ: rygg eller mage
Tillverkas: USA/EU

Storlek 

Panelbredd:  48cm (enl. tillverkare)
Panelhöjd: 45cm (enl. tillverkare)
Bärselens vikt: ca 640 gram (enl. mig)
Passar barn ca 1-4år (enl. tillverkare)




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Test/Jämförelse av Isara, Wompat, Soul Sling, Tula bärsele - Toddler

$
0
0
Här kommer en utvärdering/test av 4 olika bärselar för större barn, från ca 1 år och uppåt 3-4år.
*Inlägget sker delvis i samarbete med Isara.*

Jämförelse av Toddler bärsele


Separata utvärderingar för varje bärsele mer i detalj finns här:
Wompat
Soul sling
Tula
Isara

Från Vänster: Wompat, Soul Sling, Tula och Isara.

Vikten


Soul Sling Toddler ca 780 gram
Wompat Medium ca 750 gram
Isara Toddler ca 600 gram
Tula Toddler ca 640 gram

Midjebälte


Det vadderade midjebältet på Isara är 70cm, Tula 69cm. Längst på 74cm är Soul sling och kortast är Wompat med 61cm. Är du smal kan några centimeter här göra stor skillnad, bäst är att prova eller försöka mäta.
 Wompats midjebälte väldigt "sladdrigt" och mjukt och ger inte så mycket stöd. Soulsling har någon form av skumgummi. Isara och Tula är hårdast, lite som ett stelt liggunderlag, Tulas är lite mjukare och tjockare än Isaras.




Axelbanden


Längden

Den vadderade delen av axelbanden på Isara skiljer hela 14cm mot Soul sling på längden i max läge och 5cm i minsta läget. Detta kan vara viktigt om man är ganska kort och smal.

 Tulas vadderade del är 53cm, Isara 42cm, Soul Sling 57cm, Wompat 45cm. Isara och Wompat borde därför passa mindre personer bättre. Men eftersom Isaras smalnar av och inte har lika breda band så tror jag de passar bäst. Personligen gillar jag när det inte är för mycket vadderat ner under armhålan. Är det det så kan man inte dra åt om man är lite mindre och om man vill få upp höjden på barnet på ryggen. (Ett separat inlägg om barn på rygg kommer).

De vadderade axelbanden och axelremmarna på bärselarna.



Wompats axelband är ganska bred och det stora/breda spännet hamnar under armhålan på mig.

Bredden

Bredden på axelbanden skiljer dem åt ganska mycket. Wompat har bredast axelband och är hårdast, remmarna och spännet är också bredast vilket kan bidra till känslan att de "skär in".
Soulsling har mellanmjukt skumgummi och är mindre breda än Wompat.
 Isara är mjukast och minst breda. Tula är mjuka och "fluffiga/ tjockare"än de andra.
Soul sling är de enda som smalnar av och blir mindre och mindre mot själva remmen, se bilderna.

Korsa axelbanden


På Wompat och Isara går det att korsa axelbanden, detta kan man inte göra på Soul Sling eller Tula.
Soul sling och Tula har lätt böjda axelband som ger bättre passform över skulderbladen och behovet av att korsa axelbanden tycker jag minskar. På bilderna ser ni att Tula som helt klart har mest böjda axelband över skulderbladen.

Dra åt


Hur man kan dra åt axelbanden skiljer sig också åt. Isara, Wompat och Soul sling kan man dra både framåt och bakåt. Vilket kan vara skönt om man har ont i handleder eller är stel i armarna. Wompats är dock något trögare att dra åt i.o.m att den har bredare remmar.

Isara (i bild), Souls sling och Wompat kan man dra åt fram och bakåt när man spänner axelbandet.

Remmarna


Jag gillar att remmarna går att snurra ihop och fästas med ett gummiband på Tula, Isara och Soul Sling. Väldigt skönt att slippa massa hängande remmar som tyvärr Wompat har, de har ett annat gummiband som sitter direkt på bandet, men detta tycker jag inte är lika smidigt.


Bröst/ryggremmen


Bröst/ryggremmen går att ta bort på Isara och Wompat. Alla går att justera i höjdled dock olika mycket så hur man upplever vart detta spänne sitter bäst beror hur ens kropp ser ut. Tulas går att dra ihop ganska mycket bak på skuldrorna vilket jag personligen gillar, se bild nedan. Det ger upplevelsen av att korsa axelbanden vilket kompenserar lite för att det inte är möjligt på Tula.

Annars känns det som att axelbanden trycker fram skuldrorna på utsidan av axeln. Isaras bröstrem är längst och gör det inte fullt lika bekvämt om man inte är bredaxlad eller lite större i storleken. Åh andra sidan har Isaras ett gummiband som dock gör det lite mer flexibelt och inte fullt så stumt, man kan också korsa Isarnas och få nästan samma effekt som Tulas.

Bredd bröstrem Tula 10cm. Isara och Soul Sling 14cm.
(Wompat hann jag aldrig mäta innan jag sålde den).




Vaddering i panel


Vadderingen på panelen där barnets benen sticker ur skiljer sig också (se bilden nedan).  Soul sling har mer skumgummiliknande vaddering. Wompat och Tula är ganska hård och har minst vaddering till ytan mätt. Isara är som mjuk bomull och har mest vaddering. Svårt att veta vad barnet föredrar, men får barnet märken kan man ju prova en annan sele om man tycker att det verkar besvärande.



Panelen och luvan/sol-skydd

Wompat Medium

Wompat har en panel i sjaltyg som är väldigt mjuk och vacker. Panelen är 38cm bred och 38 cm hög. Luvan sitter fastsydd och är spetsig som en kon, den går ej att ta bort. Snören finns för att fästa luvan i axelbanden.

Soul Sling Toddler

Soul sling har en mjuk panel med fantastiska färger. Den är ca 45cm bred och ca 46cm hög. Luvan är fastsydd och rektangulär, den går att minska på ett smidigt sätt med två stroppar. Men den går ej att ta bort eller stoppa undan helt. Luvan kan dock bli ganska liten om man drar ihop remmarna hela vägen upp.

Tula Toddler

Tulas panel är mjuk och i ett kraftigare bomullstyg med tryck. Panelen är 43 cm bred, 45 cm hög. Luvan är rektangulär och fästs med två knappar på insidan av panelen, lite högre upp mot kanten än Isara. Luvan går att ta bort helt.

Isara Toddler

Isara panel är mjuk och i ett kraftigare bomullstyg med tryck. Panelen är max 46 cm bred (min 35) och ca max 48cm hög. Luvan är rektangulär och fästs med två knappar på insidan av panelen, dock ganska långt ner (vilket kan vara lite besvärligt om barnet sitter i selen). Luvan går att ta bort helt.


Alla bärselar går att minska olika mycket på höjden genom remmen som går till axelbandet.
Isaras är den enda som har en panel som går att minska på bredden till minsta storleken ca 25 cm när jag mäter och 35 cm bred enl. tillverkaren. Den har därför en längre användningstid och kan börja användas redan innan barnet är toddler.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa. 




Följ bloggen på:



Jag behöver mer förvaring, eller?

$
0
0

Innan jag började med KonMari var jakten på den perfekta förvaringen den ständiga frågan. Vad och hur saker skulle förvaras. Får vi in en möbel till här så kan vi förvara detta här och då blir det ordning i hemmet, eller? Känner du igen dig?
Här kan du läsa mer om starten på min KonMari -resa.

Min man tyckte hela tiden att vi behöver mindre prylar, men jag lyssnade inte, för det var liksom för otydligt och för känsligt. - Jag har inte mycket saker, jag är väl ordningsam av mig? Men efter att ha läst boken och börjat min KonMari resa så inser jag att jag/vi visst har mycket saker. När vi flyttade ihop satt vi aldrig ner och gick igenom våra saker och funderade över vad som skulle stanna och vad som skulle få gå vidare. Vi fick mycket dubbletter av allt möjligt. Sedan flyttade vi till hus, mer saker för att man har mer plats. Man ärver saker också, det kan vara svårt att tacka nej, men här får man stå på sig. Annars har man ett hem fullt med prylar, möbler och annat som man kanske inte hade valt om man skulle köpa det nytt. Bara för att det är gratis, eller det var person Xs favorit så måste inte du ha det i ditt hem.

Det sentimentala värdet i mycket är det som ofta är svårt att skiljas från, det sitter i allt, kläder, böcker, möbler osv. Att fråga sig om saken verkligen "Glittrar och skänker glädje"/"Sparks Joy" eller om det är något annat som gör att man är färst vid den underlättar. Vi får lära oss allt möjligt i skolan och arbetslivet, men hur man ser efter sitt hem och sina ägodelar ingår inte. Tänk om man i hemkunskapen fick lära sig hålla ordning hemma?

KonMari Målbild


Jag har nu gjort klart min målbild (ovan) och läst båda böckerna. Jag är klar med kategorier: Kläder, Böcker/Papper, Badrum, Äta/Duka, Matlagning/Baka.
Kvar är Kontor/Spel/Verktyg, Media/Elektronik/Hobby/Dekoration samt det som man alltid bör spara till sist, Sentimentalt. Ibland går det fort, ibland tar det lång tid. Men ett steg i taget och jag lägger ner den tid som jag kan. Jag hoppas på att vara klar till Midsommar. Svårast kommer verktyg nog att vara, då våran verkstad är kaos. Men det ska bli så skönt att få ordning. Man bör vänta till sist med att skaffa förvaring då det ofta frigörs lådor, skåp och annat under resans gång. Detta gör det också lite svårt, för att det blir ganska rörigt under tiden. Det kan kännas tungt och omotiverande att fortsätta när hemmet inte är i ordning. Men här tycker jag att målbilden är en stort hjälp.

Här är den, vår verkstad - hur ska man få ordning här?
Ett steg i taget, här är all tejp på samma ställe i alla fall.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Stokke läderrem med text

$
0
0
Det är ganska många som hör av sig ang. läderrem till Stokke Tripp trapp, vilket är himla roligt. Så jag fortsätter göra dessa i mån av tid, normalt 1-2v leveranstid beroende på vad jag har för andra projekt på gång. Nu med en nyhet där du kan få barnets namn, födelsedatum eller annan valfri text som följer svensk lag.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Torkställning/torkvinda göra själv

$
0
0
Den här sommaren har verkligen varit helt fantastisk och det har blivit en paus från bloggandet, men ni har kunnat följt mig på instagram. Semestern har varit full med småprojekt och trädgårdsfix. Ett av de projekt jag hunnit med är att göra en torkvinda eller torkställning. Älskar att torka tvätten ute, luktar gott och är såklart miljövänligt. Vit tvätt som missfärgats kan också blekas och återfå sin vithet i solen. Jag gjorde den av spillvirke från vår altan, 45x45 reglar. Fundera över måtten lite extra, jag gjorde så att ett påslakan kan hänga tvärs över i full bredd och även så att robotgräsklipparen går under utan att fastna. Gräset är som ni ser allt annat än grönt i år. Men jag tror att de flesta perenner överlever om vi får lite regn nu som utlovat.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Autoimmun sjukdom, Alopecia

$
0
0
Sedan jag fick Alopecia areata som är en autoimmun sjukdom så började jag "läsa" på mer om detta. Bäst gillar jag att lyssna på ljudböcker och podcast i bilen på väg till jobbet. Just läsa hinner jag inte med riktigt.
Två bra podcast är t.ex The Myers Way, samt The Autoimmune Wellness.


Exempel på autoimmuna sjukdomar är:
celiaki (gluten intolerans), Alopecia areata, Guillain-Barrés syndrom, myasthenia gravis, multipel skleros, reumatoid artrit, Typ 1-diabetes, giftstruma, Cystisk fibros, systemisk lupus erythematosus, vitiligo, hypotyreos, Graves sjukdom, Hashimoto’s, hypertyreos, crohns sjukdom, multiple sclerosis (MS), psoriasis, Systemic lupus erythematosus (SLE).

Varje år ökar antalet patienter som får en autoimmun sjukdom. Man kan verkligen fråga sig varför. Det finns många teorier och det är svårt att kanske peka på en enskild påverkan. Troligen så kan det vara olika saker som triggar detta hos olika personer. Allt från olika kemikalier i vår miljö, i kosmetika, mat och kläder. Till maten vi inte är skapta att äta, som mjölk, gluten och stor mängd socker och kraftigt processad mat. Liksom yttre påverkan av vaccinet mot Svininfluensa som inte riktigt hann testas ordentligt.

Det pågår forskning kring autoimmuna sjukdomar, varför man får sjukdomen och hur man kan bota den, men troligen kommer vi inte få ett enkelt och tydligt svar. Kungliga Tekniska Högskolan gör en storskalig insats kring autoimmuna sjukdomar, här. En annan forskning på Sahlgrenska här, visar på vikten av att kroppen tillverkar tillräckligt med syreradikaler. Karolinska Institutet har forskat kring biologiska läkemedel till skillnad mot konventionella syntetiska, här kan du läsa den artikeln.
En person som intresserat sig för detta är Dr. David Brady. Som bland annat skrivit den här artikeln som visar på kopplingar till immunförsvaret i tarmarna, som antingen är nedsatt av parasiter eller onda bakterier och virus. Eller att vi lever i en för ren miljö idag mot hur vi är skapta, vi skitar inte ner oss ute i naturen längre. Kanske finns det bakterier och annat i jorden som är nödvändiga för vårt immunförsvar? Liksom vikten av att läka en läckande tar och tillskott av D-vitamin.
En intressant tanke är också att kroppen faktiskt har förmågan att läka sig själv, många blir helt symptomfria eller markant bättre under graviditet, här kan du läsa mer om ett forskningsprojekt kring det.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

DIY designlampa med teakfot

$
0
0
Ibland blir mina idéer över förväntan, den här "designlampan" med teakfot tycker jag blev över förväntan. Såg en liknande i nått socialt media och sedan dök den perfekta teakskålen upp på Röda korset och vips så var idéen född. Klotlampan kommer från Clas Ohlsson och de passade perfekt ihop. Klocka från Åhlens och tidningsställ från Lagerhaus.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Förvaringskorgar i metall

$
0
0
Det är inte helt enkelt att hitta förvaringskorgar som inte är i plast. Men dessa tycker jag är rätt enkla och inte för stort nät så sakerna trillar igenom. Fanns på Jysk i somras. Tips mig gärna på fler liknande korgar i metall.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Rensa i röran?

$
0
0
Sedan jag hittade KonMari så har jag mer och mer funderat på det här med konsumtion, prylar, röran i hemmet o.s.v. Ska man rensa i röran? Svaret är Ja om man stör sig på det för då skapar det en inre stress. Via Facebook gruppen för KonMari Sverige så hittade jag den här videon:



Jag tycker det är intressant och skrämmande hur vårt beteende har förändrats så. Jag tror dock att USA är något extrem i sin kultur, men om vi inte tänker till kommer vi snart vara där själva.

Sedan jag började min KonMari resa så har jag verkligen konsumerat mindre och med mycket mer eftertänksamhet. Att känna sig nöjd med sin garderob och endast ha några få plagg som man behöver inhandla men utan att känna stress - inte ha den där känslan "att man inte har något att ta på sig" trots att man äger för mycket kläder. Den känslan kunde jag känna rätt ofta innan, men inte längre och då har jag skänkt bort mer än hälften av min garderob. Rent logiskt så borde jag ha mindre att ha på mig nu, men det är som att nu har jag så bra överblick att det blir lätt att kombinera allt. Dessutom så har min färganalys också hjälpt, det underlättar så mycket att ha kläder som man vet att man passar i. Som dessutom går bra att matcha ihop också. Jag har bara köpt enstaka ny plagg, främst "förbrukningsplagg"- trosor, strumpor och liknande.

Det låter klyschigt men det är befriande att rensa ut saker som man inte behöver, det som inte "glittrar", som inte passar, som man inte gillar, som man bara fått eller som att man inte tänkt på att man har (4 stycken vinkork öppnare för man har flyttat ihop med en person som också hade 2 st o.s.v).



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Stående balkongräcke

$
0
0
Fick en fråga om vårat balkongräcke så jag tänkte visa er baksidan/insidan om ni vill göra ett liknande. Idag är det många som väljer liggande ribbor, men vi tyckte stående var finare och säkrar då barn inte kan klättra lika lätt i dem. Stolparna är 70x70, ribborna 45x45 och den liggande är 34x70.
Vi är för övrigt väldigt nöjda med den lilla altanen som tidigare var ett så kallt och mörkt "hål" i trädgården. Den ligger precis nedanför balkongen. Längst ner ser ni hur det såg ut före, eller egentligen låg där allra först en rabatt som vi grävde bort första året.

Hoppas ni får en fin fredag trots stormvarning.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Linser från LensNow

$
0
0
Att jag använder linser är inget jag direkt brukar nämna, men sist beställde jag linser från en ny hemsida. www.lensnow.se Inget speciellt med det egentligen, utan det som verkligen förvånade mig var deras kundservice. Jag råkade nämligen själv beställa fel styrka, men de var mycket tillmötesgående och erbjöd att återbetala om jag beställde nya. Ofta drar jag mig för att kontakta firmor av olika slag för det brukar vara så långdraget och stjäla så mycket energi. Som våran robotgräsklippare som vi kämpat med i över 1,5 år hos Clas Ohlsson.

Då blev jag så positivt överraskad av Lensnow. Det känns som ett hållbart kundbemötande, hoppas det håller i sig. Har du blivit positivt överraskad nån gång?





foto: Printscreen, Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:
eller 

Boktips - Hjärnstark

$
0
0
Med hösten kommer den där mysiga boksäsongen, jag läser sällan, men lyssnar gärna på ljudbok i bilen eller när jag reser i tjänsten. Senast i ljudbokhyllan är Hjärnstark*. En superbra bok som alla borde läsa, men framförallt om man lider av stress (vem gör inte det?), oro, ångest, depression, adhd, trötthet eller bara vill få/behålla en ung fräsch hjärna.
Anders Hansen, överläkare i psykiatri förklarar hur motion är bättre än t.ex antidepressiv medicin. Tänk om fler läkare skrev ut motion istället för piller? Samt att våra barn slapp börja med tung medicinering redan innan tonåren. Att istället få bättre koncentrationen, minne, sömnen, kreativitet och stresståligheten. Jag har verkligen börjat försöka få in mer vardagsmotion, varje steg räknas och ger en positiv boost i hjärnan. Har du något bra boktips?




*Innehåller affiliatelänk

foto: Bokus
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Åkpåse i dun

$
0
0
Jag försökte ju sy en åkpåse i dun för en tid sedan, dock hann jag aldrig bli helt färdigt. Anledningen till att jag valde att sy en egen var att jag inte kunde hitta någon som inte hade fyllning eller yttertyg i annat än polyester (plast).  Många åkpåsar var också behandlade och innehöll en hel del gifter/kemikalier. Jag har nu sett att Hemtex säljer en som jag tror bara har ett överdrag i bomull. Dock förstår jag inte hur man kan sälja produkter på sin hemsida utan att skriva vad de innehåller tydligt? Jag har mailat dem men inte fått svar.
Någon som köpt denna och vet vad den innehåller?



foto: hemtex
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Hållbar shopping?

$
0
0

Vad är hållbar shopping? Det pratas en hel del om att man materialen ska vara hållbara, ibland nämns tillverkning, men vi glömmer en viktigt sak. Att det man köper bland annat är det man förväntar sig och lever upp till den beskrivning som finns. Många hemsidor brister på detta område tycker jag. Det kanske är fel storlek eller att modellen kanske inte passar. Men det är många som inte visar kläderna på riktigt människor och det gör också att det är svårt att få en uppfattning om modellen. Hur ofta man räknar med riktiga omdömen på en vara för att förstå om storleken är rätt och hur den sitter på "non zero size" kroppar. En annan sak är det här med färg, det är ofta namnet eller bilderna på plaggets färg inte överensstämmer med verkligheten.
 GP skriver om ett nytt storlekssystem som kan hjälpa, men som få tillverkare verkar visa intresse för. Synd. Innan dess tycker jag det borde vara relativt enkelt att kunna förbättra detta avsevärt.

Mitt senaste köp på Bonprix köpte jag en klänning en storlek mindre än jag kanske hade valt tack vare recensionerna. Jag har länge letat efter en enkel bekväm klänning "den lilla svarta" i trikå som inte innehåller polyester. Den är så bekväm och sitter dessutom snyggt.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Smyckeskrin/Klocklåda

$
0
0

Jag har länge velat ha något form av smyckeskrin, men inte en sån där billig som nästan ramlar ihop när man öppnar lådorna. En enkel snygg, gärna plasfri. Men det verkar vara omöjligt. Jag har dock hittat en kompromiss. stackers.com som gör både smyckeskrin o klocklådor i stilren design, den närmaste naturmaterial som fanns var ett lock i trä. Jag gillar konceptet att man kan "bygga" så många våningar man vill och även anpassa innehållet efter typ av smycken. Dock så har deras hemsida lite mer att önska vad det gäller information, inte helt tydligt vilka fack och lådor som passar ihop. Men jag är väldigt nöjd med min låda.



foto: Stackers
Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Parfym - bra eller dåligt?

$
0
0
Vad är egentligen parfym, varför använder vi det och hur påverkar det oss?
Enligt Wiki: Parfym är en substans som används för att ge människor, föremål och rum väldoft.

Vi börjar från början, Parfym har funnits i många tusen år men från början fanns endast naturligt ingredienser, som blommor och kryddor. Härär en roligt och spännande artikel om väldoftens historia, nedan ett citat:

"Generellt kan man om parfymindustrin från 1950-talet och framåt säga att den har påverkats av kemins framsteg och globaliseringen av ekonomin. Många, dock inte alla, av de naturliga råvaror som tidigare användes har blivit utbytta mot syntetiskt framställda ämnen. Vidare har parfymernas priser sjunkit och alla kan i dag köpa sig en flaska eau de toilette ur någon känd designers kollektion.

  En parfyms livslängd i försäljningstermer är i dag cirka 3–4 år. Att en av tre nya dofter blir en förlustaffär är givetvis trist för tillverkarna med tanke på att en lansering kan kosta 500 miljoner kronor. Å andra sidan kan de parfymhus som lyckas få in en parfym på topp 10-listan räkna med inkomster på mer än en miljard kronor per år. Multinationella företag äger i dag de flesta kända parfymmärkena, till exempel Boss och Laura Biagiotti, som marknadsförs av Procter & Gamble".

Alltså ligger bakgrunden till detta stora fenomen återigen i pengaflödet. Betydligt högre summor än jag trott. Kulturellt så har renhet/doft tillhört "den högre klassen", men det verkar sitta i än idag. Många tror sig vara "fina" genom att dränka sig i parfym.

Varför tar jag då upp detta ämna? Jo främst för att parfymen idag som även nämns ovan består av kemikalier. Kemikalier som troligen inte har testat ihop med andra kemikalier i vår vardag, eller ens försäkrat oss om att det är ofarliga för oss än mindre för miljö eller djur. Vem vet vad det gör med våra kroppar? Organic by Sara har skrivit ett bra inlägg här om parfymer och dess farliga innehåll. Man kan även läsa om konsekvenserna av hormonstörande ämnen hos Naturskyddsföreningen här.

Jag undviker helt all syntetsik parfym i t.ex tvättmedel, (självklart inget sköljmedel), rengöringsprodukter, schampo, bindor, servetter ect.
Jag har t.o.m sett blöjor med parfym!!! Att sätta detta på små små barn som ännu inte utvecklat sina könsorgan är verkligen skrämmande.

Änglamarks bindor är parfymfria, svanenmärkta och delvis nedbrytbara.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Glutenfritt bönbröd

$
0
0
Det är sällan det skrivs om glutenfria alternativ i tidningar som ICAs Buffé, så jag blev väldigt glad när jag hittade deras mörka bönbröd. Helt glutenfritt och med lägre GI i och med att bönor används istället för mjöl. Att det även är äggfritt är också trevligt då annars många glutenfria recept använder ägg som "bindemedel".

Jag kunde såklart inte låta bli att göra om det lite, dels för att min dotter inte gillar stora bitar av nötter och dels för att jag vill ha det så enkelt som möjligt.



1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
2 dl kokande vatten
1/2 dl flytande honung
3 dl havregryn
0,5 dl teffmjöl + extra att strö över brödet
2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl yoghurt (3%)  eller koksmjölk
1 dl strimlade torkade aprikoser eller russin

Sätt ugnen på 200°C.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa bönor, honung och yoghurt slätt med en stavmixer.

Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter.  
Blanda havregryn, mjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke.
Tillsätt fröblandningen, de mixade bönorna och rör till en jämn smet.
Blanda sist ner aprikoser eller russin.
Tryck ut smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Strö över lite havremjöl på toppen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev. mot slutet med folie.
Låt vila i formen med bakduk över, ca 30 minuter innan brödet stjälps upp.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Tankar om antibiotika och jord

$
0
0
Kan antibiotikan vara en stor bov till många av våra sjukdomar? Jag har sedan en tid funderat på det här med jord/smuts, att vi idag inte ägnar tid med händerna i jorden. Kanske finns det något där som vi idag saknar, som kanske bidrar till ohälsa? Jag var på en föreläsning på Surtekraftstation i söndags och där berättade Anna-Karin Öbom att det finns bakterier i jorden som bidrar till att bota depression. Vi vet att många bakterier i vår mage kan t.ex. bidra till fetma och andra sjukdomar. Det betyder ju också att rätt sort kan bota dem. Så stick ner fingrarna i jorden och skita ner dig och barnen lite.

Antibiotikans användning vet vi har räddat liv, men i dagens samhälle när vi ska ha antibiotika för allt för att vi inte har tid att vara sjuka kanske vi gör oss en otjänst? Bättre att skippa den om det inte är livshotande och istället vila ordentligt och ta den paus kroppen behöver.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Bära barn i bärsjal

$
0
0
Jag använde bärsjal ganska mycket under barnets första år. Ringsjalen minns jag var perfekt där runt 9-12 mån då barnet gärna vill ha tryggheten i famnen men se sig omkring. Allra helst när man var i nya miljöer och träffade nya människor. Vi tog också många promenader i skogen där barnvagnen inte kom fram.

En som verkligen har samlat all information man kan tänka sig kring bärsjalar är trebarnsmamman Ida, som både har blogg och youtube kanal för filmer kring hur man knyter och bär barn. Hon bor inte så långt ifrån mig och är supertrevlig.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Vandra i Västra Götaland

$
0
0
Skogen har alltid varit en plats för återhämtning för mig, men ibland glömmer jag bort det. Tiden för reflektion finns inte och jag glömmer lätt att prioritera mig själv. Är skogen också en plats för dig så kan jag tipsa om Ronny, han har vandra i och runt Göteborg (bland annat) och han har dessutom skrivit, filmat och fotat så att det blir lätt och överskådligt för dig att välja rätt plats. Allt finns samlat på hans Google karta.

Jag råkade snubbla över hans sida när jag sökte på Vättlefjäll som jag bor intill. Han har skapat det jag har saknat, en samlingsplats för alla typer av vandringsleder, natur upplevelser och vackra platser. In och hitta ditt äventyr eller bara inspireras av vackra bilder.





foto: Ronny
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Viewing all 439 articles
Browse latest View live