Quantcast
Channel: Living by Miriam
Viewing all 439 articles
Browse latest View live

Ont i ryggen av bärsele/bärsjal

$
0
0
Man kan får ont i ryggen eller svanken när man bär i bärsjal eller bärsele. Många kanske ger upp bärandet just för att man får ont eller för att bebis inte verkar trivas. Här kommer några tips om vad som kan hjälpa dig bära barn ergonomiskt.

Här bär min man i en Manduca.

Tips för bekvämare bärsele.



- Prova olika inställningar på bärselen, dra upp midjebältet i midjan, det ska inte sitta i höften.
- Dra ihop eller isär axelbanden och prova höja eller sänka spännet som håller ihop dem.
- Du kan prova att korsa axelbanden om din sele funkar för detta t.ex. Manduca, Wompat.
- Prova bär barnet på ryggen. 

- Direkt efter förlossningen använd en gördel och bär kortare perioder.
- Börja träna så snabbt du kan, träna de inre magmusklerna och knipövningar. Använd t.ex. mammamage appen eller Mammafitness.


Att bära barnet på ryggen ger en helt annan belastning och är ofta mer bekvämt i längden och perfekt när barnet är tyngre. Här bär jag i en Wompat.


foto: mobil Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Rättigheter vid cancer

$
0
0
Vad har man för rättigheter när man fått ett cancerbesked? Kan man få en second opinion av en annan läkare om man inte känner sig trygg med sin diagnos? Vad gör man om man inte är nöjd med den vård man fått? Kan man byta sjukhus? Det kan vara några frågor som dyker upp när man fått ett cancerbesked.
Ung Cancer tipsar väldigt bra vad som gäller här.
Jag har själv anmält en vårdmiss under min radiojodbehandling som du kan läsa om här.


Inlagd på Sahlgrenska för operation av Sköldkörtelcancer.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

GOS butiken Göteborg

$
0
0
Att välja bärsjal eller bärsele när man väntar barn är verkligen ingen lätt historia. Men nu finns det en butik för oss som bor på västkusten. GOS butiken säljer alla tänkbara bärdon och ligger på Magasinsgatan i Göteborg. De har även lite annat smått och gott för barn.



foto: GOS 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Kosttillskott vilka ska man ta?

$
0
0
Vanliga frågor jag får är vilka kosttillskott ska man ta? Vilka ska barn ta?

*Innehåller affiliate länkar till Bodystore.*

Generellt kan man säga att de allra flesta behöver extra D- vitamin och Omega 3. RDI för vuxna är relativt svårt att uppnå genom kosten även om Livsmedelsverket påstår detta. Då behöver man t.ex äta många ägg varje dag och fet fisk flera gånger i veckan, vilket väldigt få personer gör.
Omega 3 är också ganska svårt att få en hög dos enbart genom kosten, äter man dessutom mycket färdig mat och andra billiga produkter som innehåller mer omega 6 blir balansen mellan dessa fel. Man vet inte idag exakt vilken balans det ska vara, men man tror på 1:1.

Det man däremot inte behöver är multivitamintabletter för barn eller vuxna. Det kan kännas tryggt att ge om barnet äter dåligt men skapar lätt en rutin om att det är okey att äta dåligt, vi löser det med en tablett. Det finns också en väldigt stor risk att man överdoserar något vitamin då dessa i regel innehåller 100% av RDI på allt, vilket då ger lite utrymme för det som ingår i kosten. Vissa vitaminer kan kroppen lättare hantera vid överdosering än andra.

Försök fokusera på D-vitamin och omega 3 dagligen för både vuxna och barn. Glömmer man en dag så kan man ge lite mer andra dagen, då kroppen kan lagra D-vitamin i kroppen så finns det lite att ta av. Det är inte hela världen, men vid sjukdom tycker jag att man kan försöka vara extra noga och man kan öga dosen något, samt ta tillskott av rent C-vitamin. Obs! Inte brustablett som innehåller massa annat skit som sötningsmedel. Ren C-vitamin, askorbinsyra, t.ex denna i pulverform eller i tablett form här. Den är lätt att ha i smoothie, precis som D-droppar och Omega 3 kan man också blanda med smoothie direkt på skeden om man har tveksamma barn. 

Grön Hulken Smoothie
Denna gröna Hulken smoothie kan man enkelt muta barnet med och hen får i sig nyttiga grönsaker, fibrer och antiinflammatoriska kryddor.

1 fryst grön banan (alltså rätt omogen), 1dl frysta gröna ärtor, 1dl fryst mango, 1/2 eller 1 hel avokado, en näve bladspenat, ett blad grönkål, kardemumma, kanel, ingefära, lime, gurkmeja, citronsyra, d-droppar och vätska, t.ex ca 1,5 dl kokosmjölk och vatten efter behag för rätt konsistens. 🥑


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Vattenbaserat Logona nagellack och Remover

$
0
0
Sist jag handlade på Skogsro spa så tänkte jag testa ett nytt nagellack, så jag beställde hem Logona nagellack. Det är ett vattenbaserat och ekologiskt certifierat nagellacket (certifierat enligt BDIH & NaTrue). Här kommer en liten utvärdering, obs ej sponsrat.



+ Färgen är krämig och täcker bra redan vid ett lager, men två är snyggast
+ Finishen är matt vilket jag gillar
+ Den luktar nästintill inga kemikalier eller starka lösningsmedel

- Hållbarheten är tyvärr inte så lång
- Ytan är mjuk och får lätt märken även efter den torkat



Jag har har provat att måla ett separat överlack av ett annat märke, det förlängd hållbarheten något. Men det märket var inte kompatibelt med Logona utan lossnade dagen efter. Ytan blir då också inte längre matt. Men det kanske funkar bättre med Logonas egna Top Coat, någon av er fina läsare som provat?
Jag tyckte dock att deras Nagellacksborttagning Remover funkade väldigt bra till deras egna nagellack, men inte så bra till mitt IDUN lack (5-free) vilket kanske inte är så konstigt. Det luktande heller inte starkt som vanliga removers gör, vilket är väldigt skönt om man är doftkänslig.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Att lura konsumenten om mat

$
0
0
På temat att lura konsumenten så skrev GP en artikel, här. Vissa produkter kanske är mer anmärkningsvärda än andra och viss information kanske är "gammal" men tål att upprepas. T. ex att oekologiska russin från Willys innehåller 15 olika bekämpningsmedel och att viss pizzaost inte innehåller ost.

Vill man anmäla något matfusk kan man göra det på Livsmedelsverket har en tipsfunktion, där allmänheten kan ringa eller mejla in tips om misstänkt matfusk. Man får vara anonym. Tipstelefonen nås via Livsmedelsverkets växel 018-17 55 00.

Föreningen Äkta Vara listar också årets bluffar, vinnaren blev Kron- Hjortskav läs mer här, de övriga tävlande kan du läsa om här.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Att lura konsumenten - Kläder och barnartiklar

$
0
0
Jag har flera gånger reagerat på olika produkter som jag tycker är vilseledande eller bara "fula" om ni förstår min tanke. Jag tänker nu hjälpa er avslöja några av dessa och få er att tänka en tanke extra när ni köper något. Främst har jag märkt detta när det kommer till produkter till barn och som nybliven förälder försöker man göra rätt men det vet också företagen. Bland annat genom marknadsföring och smarta namn. Det finns säkert fler, men jag vill bara ge er exempel på att man som konsument inte på något vis är skyddad så som många tror.

En egensydd elefant i bomullstyg istället för en i polyester. Fler bilder här.


Rätt start

Rätt start är ett varumärke som säljer barnprylar till den första tiden. Den tiden då det är extra viktig att ge barnet just en bra start utan kemikalier eller hormonstörande ämnen. Så ett väldigt passande (och vilseledande) namn. Många saker är absolut bra, men mycket är också tveksamt, de som är i polyester. Som t.ex amningskudde, täcken och kuddar. Det jag vill skriva är att bara för att yttertyget är i 100% ekologisk bomull (GOTS) så är inte innehållet automatiskt också "bra" utan kan innehålla plast. Läs extra noga och var petig (om du vill).


Slitstarka Jeans från Ossoami

Som konsument måste man idag vara så frågvis och besvärligt. Alternativt detektiv. Som ett exempel tycker Ossoami "lurar" oss konsumenter genom att undanhålla information på sin hemsida om vad deras "slitstarka och hållbara" jeans innehåller, nämligen Nylon (plast). Alla andra skriver ju ut att de innehåller t.ex. 75% bomull, 24% polyester, 1% elastan.

På hemsidan står det bl.a:
"Råmaterial: Cordura® är en patenterad textilfiberkonstruktion. Den finns än så länge inte med ekologisk bomull som bas, men vi vet att det är något som patentinnehavaren och producenten tillsammans jobbar på. Vi vill såklart helst att våra jeans ska vara både extremt slitstarka och gjorda med ekologisk bomull som bas."

Visst låter det fint? Men när jag läser textilfiberkonstruktion så ringer det varningsklockorEfter lite efterforskning hittar jag att Cordura är ett företag som blandar bomull och nylon för att få ett slitstarkt material. Visst blir det svårt när man ska väga en produkts med plast som kanske används längre mot en utan som kanske används kortare tid? Men plasten måste man räkna med att den läcker ut vid varje tvätt och plast försvinner aldrig, jag väljer en utan plast. Synd bara det inte finns någon som gör jeans med förstärkta knän och riktigt tätvävd textil i naturmaterial.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Skapa en lekfull trädgård för barn

$
0
0
Nu när det faktiskt blir ljusare och man längtar efter vår och sommar så började jag fundera lite över hur man skulle kunna göra trädgården mer anpassad för barn. Jag sökte runt lite på Pinterest och hittade lite roliga idéer som man skulle kunna ta till sig. Att skapa en lekfull trädgård som uppmuntrar rörelse, nyfikenhet och är lärorik borde alla förskolor ha. Jag tycker de förskolor jag varit på är ganska så trista och enformiga. Här kommer i alla fall lite inspiration till både förskolor och den privata trädgården. 7 tips att tänka på.

1) Dröm



Fråga barnen om deras drömträdgård, skapa en separat del för dem eller integrera den i din drömträdgård.
from reallynicegardens.co.uk 
from 



2) Vatten


Barn älskar vatten och det finns saker man kan hitta på som inte innebär en stor säkerhetsrisk. Som den här båtkanalen. Vatten är också ett element som barn behöver utforska och lära sig både respektera och älska.
Saved from 

3) Solskydd




Nu har vi kanske inte flest soltimmar i världen, men det finns dagar som kan bli väldigt varma. Då kan det vara bra med ett område som har skugga. Många förskolor jag sett är helt kala på träd. Bara asfalt och lekplatser. Plantera träd och eller sätt upp solskydd.
from Paige's Party Ideas, 
from 


4) Återbruk 



Det behöver inte vara så dyrt att skapa en lekfull trädgård, mycket kan återanvändas eller fyndas billigt. En trasig båt kan både bli sandlåda eller ett roligt inslag för lek. Bildäck är ofta billigt(gratis), men man ska vara medveten att det kanske ändå inte är bäst material ur miljösynpunkt. Använd också vad du har i trädgården, tex gamla stubbar och stenar.
from 


5) Rörelse




Alla behöver vi röra på oss, att väcka den lusten bland barn är ofta ganska enkelt. Men det kan också vara roligt att skapa rörelse för som funkar för både barn och vuxna samtidigt.
from allwomenstalk 
Saved 
Carol Burke Tracewell



6) Odling/lärande



Jag tycker det också är viktigt att barnen förstår vart maten vi äter kommer i från. Hur grunden till vårt ekosystem fungerar. En liten yta för egen odling kan väcka nyfikenhet och lära barnet hur man sår, odlar och skördar. 
from 
 


7) Vila/Avkoppling

 
Det finns ju inget skönare än att ta en tupplur i en hängmatta ute när solen skiner och vinden susar i träden. Eller bara ligga och läsa en tidning. 
from 
 and
l


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Glutenfritt bröd - Durramjöl

$
0
0
Snubblade över det här brödet som ser supergott från Friends of Adams, via den här bloggen. Vanligen så är glutenfria produkter bakade på vetestärkelse, ris eller majs. Det är alltid kul när man då hittar produkter som detta som är bakat på durramjöl. Durrakorn ska enligt Food Pharmacy vara otroligt rikt på antioxidanter, hoppas de inte försvinner vid tillagningen.

.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Plasten hotet mot mänskligheten?

$
0
0
På ett sätt känns det som plasten är ett större hot än många tror. Kanske rentav hotar det hela vår jord? 
Här kan du också skriva på hos Greenpeace för att påverka vår miljö. Jag vet att jag är lite tjatig, men det påverkar så mycket som vi idag troligen bara ser toppen av isberget på.

Greenpeace förslag: Det här kan miljöminister Karolina Skog göra: 

  • Förbjuda plastpåsar, som Frankrike och Italien redan gjort. 
  • Sätta press på tillverkare och återförsäljare att minska plastanvändningen. 
  • Se till att mer plast återvinns. 
  • Förbjud användandet av mikroplast i kosmetika. (Delvis Klart?! Det är också underbart att läsa att mikroplasterna i t.ex. tandkräm och peeling förbjuds från 1 juli i år, här.)
  • Fasa ut engångsplast. 
  • Arbeta för att minska användandet av onödiga plastförpackningar.
Plast på väg till återvinningen.


Plasten är lömsk. Den syns inte alltid. Men den letar sig in överallt. In i magar på djur både till havs och på land, se mer om Naturmaterial och plastbantning. Den hotar att rubba hela ekosystemet. Jag är så glad att plastpåsen i vanliga klädaffärer numera kostar pengar. Att man frågar om man vill köpa en påse, det får folk att tänka till. Sedan det infördes så har plasten minskat enormt. Kul att det gör skillnad. Men hur vore det att sikta på nolltolerans på plastpåsar, även de där påsarna till frukt och grönsaker? 


"– Det är vansinne att tillsätta plast i produkter oavsett vilken produkt det är. Det är inte acceptabelt och vi måste arbeta bort det på ett brett spektrum. Vi vet att reningsverken inte fångar upp dem och vi vet att de når haven, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till tidningen."

#plastbanta


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Varför är jag så trött? - Bota Trötthet

$
0
0
Jag upplever det som många skriver i olika grupper om olika typer av trötthet.
Varför är jag så trött? Jag orkar ingenting, vad ska jag göra? 
Jag tänkte skriva mina tankar och tips kring detta, självklart kanske det inte funkar för alla men hoppas det kan hjälpa några. Och kontakta vården om det inte blir bättre eller om du känner att det kan leda till en depression.

Havet ger mig återhämtning och ny energi.

Steg1. Lägesanalys.

Först och främst så måste man se till grunden, vart man står idag. Vad har hänt och vad gör jag idag, jobbar jag 120%, har två barn, har jag varit sjuk eller någon i min närhet osv. En så kallad lägesanalys. Denna kan gör att man själv också börjar fundera och reflektera över vad man gör med sin tid om dagarna och vad man vill göra. Samt vilka man umgås med - ger eller tar de energi? Titta även 1 år tillbaka i tiden, inte bara senaste veckorna.

Steg 2. Symptomen.

Börja sedan fundera över vilka symptom du har, när är du trött? Dygnet runt, på kvällen? Öven efter vila o.s.v.? Har du andra krämpor, vilka?
Be Vårdcentralen ta några blodprov, kolla bl.a. D-vitamin, järndepåer, B12 och sköldkörtelhormonerna TSH, T3 och T4.

Steg 3. Målet.

Hur vill du må?

Steg 4. Planen.

Lägg upp en plan för att nå ditt mål, kanske behöver du hjälp med detta beroende på vad du kommer fram till i steg 1 och 2. Ta hjälp av en coach, en kostrådgivare, sjukgymnast och kanske gå till vårdcentralen ect. Man måste inte kontakta en person, flera utlåtanden och personer som jobbar mot samma mål ger större säkerhet i att nå rätt i slutet. Nedan finns också tips på hur du kan råda bot mot trötthet. Känns allt övermäktigt, börja med en punkt och jobba sedan igenom listan.

Näringsrik frukost.

Generella tips att bota trötthet.


Prio 1 Sömn.

Sov minst 8h varje natt, prioritera detta. Lägg dig tidigt, även om det känns trist. Varva gärna ner 1h innan, stäng av radio och annan musik. Släck ner lampor och titta inte på TV eller andra skärmar. Sätt gärna på "Night Shift" som gör skärmen gul på mobilen. Prova gärna att ta ett bad, en dusch eller gör lite yoga innan läggning.

Kosten och tillskott.

Självklart är det också viktigt att äta bra näringsrik mat. Snabbmat/skräpmat/hel-halvfabrikat är lätt att ta till när man är stressad, men detta kan skapa en ond cirkel av trötthet. Denna maten ger kanske inte rätt energi eller näring som då gör att man blir mer trött. Försök laga maten från grunden, idag finns också mycket färdig hackat för att spara tid. Prova matkassar eller matlådor för att få hjälp med inspiration, de är också tidsbesparande då man slipper handla eller leta recept.

Ät tillskott av D- vitamin och Omega 3, D- vitamin från ungefär okt-maj. Lägg även till om du tror det kan behövas Järn och B12, samt C-vitamin om du har haft en långdragen infektion.

Återhämtning.

Många missar återhämtning, dels tror jag man inte förstår vad det är, dels prioriterar man inte sig själv. Återhämtning är något som GER energi, inte tar. Man ska känna sig upprymd/glad/lättad eller "tom/lugn" efteråt. Det kan vara en fika med en god vän, yoga, sticka, läsa en bra bok osv. Allt beroende på din livssituation och vad du gillar, försök hitta det som funkar för dig. Det här är ganska svårt, då vi idag ständigt är upptagna i tankarna och ofta bokar upp oss och har svårt att tacka Nej.

Träning.

Våra kroppar är byggda att röra på oss. Den psykiska stressen som vi idag känner kan kroppen inte skilja från den fysiska stress som vi är konstruerade att känna när vi möter björnen i skogen. När kroppen utsätts för stress behöver den göra av med den energi som den frigör för att kunna springa ifrån björnen. Lägger vi oss då på soffan för att vila från en stressig dag så blir det tvärt emot hur vi är skapta. Det här skapar obalanser och bygger på en inre stress.

Det kan räcka med 20 min rask promenad. Hitta något som passar dig. Yoga hemma som jag tipsade om tidigare eller styrketräning. Du väljer, men gör det flera gånger i veckan om du kan, även när du är trött av stress. Men tänk också att 1 gång är bättre än ingen gång. Mår du dock sämre efter träning så har du tagit i för mycket och då behöver du hitta en annan träningsform.


Vi tar numera en familjepromenad varje fredag direkt efter jag kommer hem från jobbet. Går bara in och byter om. Då är det lite ljust ute och man hinner inte landa i soffan som kan göra det extra kämpigt att ta sig ut.


Jag har skrivit om återhämtning och träning efter cancer, men det samma gäller för andra sjukdomar och utmattning. Läs även mer om hormonobalanser och binjurar och trötthet.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Stickade tofflor med skinnsulor

$
0
0
Min man förbrukar raggsockar på löpande band. De är få som klarar ens några veckor utan att det blir hål i dem på hälen eller under tårna. De senaste vi köpte var nog tyvärr varit de sämsta hittills. Det är svårt när man vill ha naturmaterial som ull och samtidigt hållbart. Men jag tänker, borde man inte kunna blanda i andra fibrer som lin, bambu eller bomull?

Hur som helst så ville jag råda bot på detta lite grann och kom att tänka på ett par tofflor min mormor hade gjort. Jag sökte inspiration på Pinterest och gjorde sedan en förfrågan på Facebook i gruppen ylle och silke. En vän hörde av sig och kunde sticka det jag efterfrågade. Så hon stickade och jag gjorde sulorna av en ekologiskt gravad renskinnshud från Slöjd Detaljer. De blev himla bra och det har ännu inte gått hål på garnet. Enligt min man är det också väldigt bra grepp i dem när man ska springa efter ett litet busfrö.





foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Att använda bärsele rätt och smärtfritt

$
0
0
Häromdagen var jag och hjälpte en vän att få till sin bärsele. Jag är ju me i gruppen Bärsjalar på Facebook och där är just det den vanligaste frågan. Ser det här rätt ut? Sitter hen rätt? Jag får ont i ryggen vad gör jag för fel? Ect.



Det är inte lätt att få till sin bärsele eller bärsjal i början. Jag säger, våga prova och prova 3-4 gånger minst innan du ger upp och be gärna någon som bär mycket om råd. I Facebook gruppen Bärsjalar kan man få mycket råd, där delades också detta väldigt informativa inlägg om hur man kan "felsöka" sitt bärande. (Det är nästan lite för långt).
Välj också gärna en ergonomisk bärsele som ökar dina chanser att bära smärtfritt om du har ont i ryggen eller ryggproblem. Jag tänkte dela de vanligaste 4 felen jag ser många gör.

Min man bär i Wompat i skogen hemma runt oss, barnet skulle kunna sitta lite högre upp.


Att använda bärsele rätt och smärtfritt

1) Midjebältet

Midjebältet är just det, ett bälte som ska vara i midjan. Det smalaste partiet på oss kvinnor. Det skall också vara så horisontellt som möjligt. Inte tippa neråt över magen. Bältet ska absolut inte sitta på höften som man lätt kan tro.

2) Axelbanden

Magbärande: många har spännet mellan axelbanden för högt upp, nära nacken eller för brett så att axelbanden trycker fram skuldrorna och axeln. Se till att spännet sitter en bit ner över skuldror och att dra ihop axelbanden så de går över skuldrorna mer än sitter långt ut på sidorna. Jag gillar Manduca bärsele där man kan korsa axelbanden, det avlastar väldigt bra upp till ca 9kg. Jag upplever det också enklare att få bekvämt, även om det är lite trixigare att få i barnet. Från runt 10 kg gick vi över till Wompat. Men alla är olika så prova er fram till det som funkar för er.

3) Osäkerhet

Jag tror många är osäkra på hur det ska kännas, ge inte upp. Lita också på dig själv, känns det ok för dig och barnet, ja då är ni nog inte helt fel ute. Prova massa olika inställningar tills du finner det som är bekvämt för dig. Försök minnas hur du gjorde, ta gärna kort och fråga andra hur det ser ut. Prova 3-4 gånger åtminstone innan du ger upp.

4) Otränad

Med träna menar jag dels träna på att ställa in själva selen eller sjalen men också på att bära, gå korta promenader i början och utöka långsamt. Det är en vanegrej. Får du ändå ont och det är tätt på förlossningen, är det viktigt att träna upp mag och ryggmuskulaturen. Speciellt de inre magmusklerna, knip!
OBS. Detta kan även gälla männen om de är otränade och därmed får ont i ryggen/svank.


 Prova vävd bärsjal


Om det inte fungerar med bärsele så prova ett par olika vävda bärsjalar. Det finns lokala bärgrupper i många städer runt om i Sverige som träffas och delar med sig av sina erfarenheter och sina sjalar. Det finns också bärsjalsbibliotek där man kan hyra sjalar. Eller fråga någon vän som har. Det finns mängder av sjalar med olika egenskaper så det är verkligen inte lätt att hitta rätt. Men genom att prova och vara lite tålmodig så kommer du hitta något som passar dig och dina behov. Ovan bär jag i en väldigt greppig sjal från Luluna med silke och bomull.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Grym High speed Blender från Blendtec 625

$
0
0
Jag skrev för några år sedan om en ny blender/mixer Kenwood FMP250 som jag köpte, se här. Den har fungerat okey, men inte varit helt hundra som mixer. Matberedar delen har var bra, dock används den delen rätt sällan av mig. Störst nackdel för mixern har varit att den inte mixar så där perfekt fluffigt och att man måste ta isär en massa delar när man diskar. Plast kannan har också gått sönder, fick sprickor i botten, men jag fick en ny av leverantören. Den var heller inte så supersnygg på bänken.

 Så runt jul kände jag det var dags för en uppgradering, speciellt med tanke på att jag gör en smoothie typ varje dag. Så under mellandagsrean fyndade jag en Blendtec Blender 625 Polar White. Vilken skillnad.

Utvärdering av Blendtec 625  

Ja den är mer högljudd i och med den kraftiga motorn som krossar allt, till och med hårda frysta jordgubbar.
Det är skönt att slippa ta i sär delar när man diskar, mycket enkel att diska ren.
Man slipper stå och övervaka den. Med ett enkelt tryck på knappen för smoothie så kör den igång ett anpassat program för smoothie och bäst är att när den är klar så stänger den av sig själv.

Det krävs att man lär sig ha i rätt mängd vätska om man har mycket frysta bär eller fryst banan i, annars så fastnar det och blir som en iskaka. Sen är den himla snygg också, mer genomtänkt design i tillbringaren och även locket som är enkelt att ta på och av.

Dock måste jag klaga på en sak, och det är att det vita locket är gjort i ett material som kan suga åt sig färg från t.ex gurkmeja. Så var lite försiktig med det. Jag hade önskat att materialet var lite mer "glatt".

Betyg:

4,5 stjärnor av 5 möjliga. :-)

 



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Barn som inte gillar barnvagn

$
0
0
Jag har börjat lyssna på ljudboken Trygga barn trygga föräldrar, där man bland annat tar upp det här med barnvagn. Barnvagn som blivit en symbol för föräldraskap och barn. Men alla barn gillar inte barnvagnen, många barn vägrar barnvagn.

Barnvagnen kom till relativt sent ur vårt evolutionära perspektiv. Runt 1800 talets mitt började man använda barnvagnsliknande föremål som till en början var tänkta som hjälpmedel till sjuka barn som behövde komma ut och få frisk luft. Sedan dess har det gått ganska snabbt till att bli en statussymbol som "inte går att leva utan" med mängder av tillbehör. Men människan har levt utan barnvagn i flera tusen år.

Som vanligt hade jag vagnen med mig i tron om att hon skulle gilla den.

Vår dotter vägrade barnvagnen i början, de första 3-4 månaderna kunde hon sitta i den mycket korta stunder. I början kanske 5 min när hon vår runt 2 månader. Jag hade alltid en trikåsjal knuten på mig när jag lämnade hemmet med barnvagn. Något som underlättade var att byta till sittdelen ganska tidigt, då trivdes hon bättre.

Men det här gjorde mig oerhört stressad. Dels att vi köpt en barnvagn för flera tusen som inte användes och dels för att jag inte visste att det fanns alternativ, plus att det kanske inte var så onormalt som det då kändes.

https://punitarice.com/babywearing-and-bedsharing/ 

Om man ser till hur vi är skapta, att bära våra barn så förstår man att det säkert finns mycket av dessa gener och instinkter kvar hos oss. Ett barn vill inte bli lämnad ensam, den vill vara nära, nära. Så få inte panik om ert barn inte gillar vagnen eller vägrar barnvagnen totalt. Dels så kommer det troligen att ändras med tiden då barnet känner sig mer trygg i sig själv och dels så finns det idag bärhjälpmedel som kan underlätta att bära barn även upp i större åldrar. Jag önskar jag hade fått höra detta då i början. Idag hade jag kanske struntat i vagnen och satsat på lite olika bärdon istället.

När ett barn är trött, hungrig och vill ha närhet så vill det bli buret även om de är några år gamla. Så här har vi det hemma ofta på eftermiddagarna innan middag. Då sitter vår dotter på min rygg medan vi gör middagen tillsammans hela familjen.

För att underlätta er relation till barnet och skona både armar och rygg så kan ett hjälpmedel vara ett alternativ. Men trivs man med att bära i armarna är det inge fel med det heller. Men det finns en praktisk aspekt när man bär i armarna och det är att man kan ha svårt att ta emot sig om man snubblar eller om man ska putta på en barnvagn samtidigt. Hur ofta ser man inte en föräldrar som bär ett barn i en arm och puttar en tom barnvagn i den andra eller så sitter det ett barn i vagnen också.

Hur har din relation till barnvagn varit och vilka förväntningar hade du?


Young Inuit girl carrying a baby in her amauti hood Date: 9 Sept 1958.
http://www.tradition-orale.ca/english/photo-47.html

foto: Living by Miriam,  
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Årstidernas Hälsomatkasse

$
0
0
Sedan en tid tillbaka använder vi oss av Årstidernas hälsomatkasse, det är så skönt att få ekologiska råvaror hem till dörren. Goda recept och utan gluten. Att slippa fundera över veckans meny och att lägga tid på både det och handling.

 Men kritiskt som jag är ställer jag mig frågande kring vad de anser som hälsosamt? Denna matlåda är i princip fettfri, vilket aldrig kan vara hälsosamt för någon. Barn som växer och vuxna behöver fett för flera av kroppens funktioner som t.ex hormonerna. Visst det finns specifika barnlådor, men om barnet eller någon annan i familjen inte tål gluten så har man inte så mycket att välja på. I recepten råds man att steka i en non-stick panna för att kunna ha minimalt med fett. Vilket känns ytterst tveksamt med tanke på att teflon anses mindre bra ur både hälsa och miljösynpunkt (läs även här). Ibland medföljer en yoghurt med fetthalt 0,1% (!!!) för diverse såser. Jag personligen äter aldrig den fettfria yoghurten.

Trots detta gillar jag matkassen/lådan för den har goda recept, mycket grönsaker, begränsat med kolhydrater (ofta quinoa, råris och aldrig pasta) samt 1 fisk i veckan.

Årstidernas hälsomatkasse hälsosammare!

Vi steker i gjutjärn eller stål med ghee, smör eller ibland olja.
Vi toppar med extra fett i form av t.ex. nötter, frön, olja, avokado eller getost.

Min önskan: Såserna kunde vara naturligt mjölkproteinfria som t.ex. hummus.
Köttet eller fisken hade inte behövt vara de fettsnålaste bitarna.



Supergod tonfisk med massa god grönkål och chilli.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Isara bärsele

$
0
0
Jag har blivit utvald som ambassadör för Isara.
*Därför sker detta inlägg i samarbete med dem.*


Jag blev nyfiken på ISARA för en tid sedan, de är inte så vanliga i Sverige och finns inte i så många Svenska butiker (än) därför köpte jag ingen. Bärselar och sjalar tillverkas och utvecklas i Rumänien. Det som jag gillar med deras bärsele är att deras tyger är ekologiska samt att de har en inbyggd funktion som gör att panelen går att justera medan barnets växer. Därmed behövs inget spädbarnsinlägg och användningstiden blir också väldigt lång. Så det känns extra skoj att de valde ut mig som ambassadör för deras produkter.



ISARA modell V3 släpptes 2013 och är en bärsele som går att justera i både bredd och höjd för att passa barnet. Jag kommer skriva lite mer om Isara och även andra bärselar för lite större barn, som i regel kallas efter engelskans - Toddler.

Standard passar barn från 1 månad (4kg) till 4-5 år och max 20kg.
För mindre barn och premature rekommenderas en elastisk trikåsjal den första tiden.
Toddler passar barn från ca 8-9 månader (8-9kg) till 4-5 år och max 20kg.

Bärselen från Isara kan användas för att bära barn fram mage mot mage, på höften eller på ryggen. Isara anser inte att framåtvända barn ger den rätta ergonomiska ställningen för varken barn eller bärare och har därför endast möjlighet till höftbärande om barnet vill se sig omkring framåt. Då kan också barnet fortfarande ha ögonkontakt med en vuxen för att kunna läsa av situationer som är nya. Samt att barnet också kan välja att vända huvudet in mot bröstet om det blir för mycket intryck. Personligen använde jag våran Ergobaby 360 för framåt bärande endast 1-2 gånger. Vårt barn var nöjd med att titta runt med mig nära ansikte mot ansikte. Visst hon vred sig runt och sträckte sig för att se så mycket som möjligt. Men hon var aldrig missnöjd. Jag tror att många misstolkar det som att de vill se framåt, men de vill av naturen se det som rör sig. Är hon vänd mot mig kan hon också enkelt borra ner ansiktet och ta sig en liten power nap.

Det fantastiska med Isara är att panelen kan justeras både på bredden och på höjden. Den här funktionen kommer mer och mer nu på många bärselar, vilket också gör det möjligt att slippa spädbarnsinlägg. Jag tror många drar sig för att använda en bärsele med inlägg, då det är ganska bökigt. Jag hade själv problem med att få till detta på våran Ergobaby 360 som vi hade först. Våran Manduca köpte jag efter spädbarnsperioden så den provade jag aldrig med inlägget, men den ska vara lite enklare. Framförallt tunnare än Ergobabys som är väldigt tjockt, så det blir inte så hiskeligt varmt om man får ett sommarbarn.

Vissa bärselar har "dubbelfattning" för spännet på midjebältet så att man inte ska tappa barnet av misstag om spännet går upp. Men detta är också väldigt bökigt, då man måste ha två händer på spännet och således inte kan ha t.ex en hand på barnet. Isara har har en annan lösning, som ni kan se på denna video här nedan.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Utvärdering/test av Bärsele från ISARA

$
0
0

Utvärdering/test av ISARAs bärsele

Tillverkare: Isara
Namn: Funky Owl
Köps här.
*Inlägget är i samarbete med Isara.*






Det här är en väldigt lätt och smidig bärsele, när jag vägde den så väger den bara 600gram. Den har många möjligheter och därmed en lång användningstid och tar ganska liten plats. Panelen går att justera på både bredden och höjden. Överlag är det en väldigt genomtänkt bärsele, det känns som de tänkt på nästan allt. Men ingenjör som jag är så är jag lite tveksam till luvan, men den ska jag pröva lite mera. Jag tänker om man vill sätta på den efter att barnet har somnat i bärselen så är det inte så himla enkelt när den knäpps på insidan. Samt att jag saknar en liten fick för mobil, visa kort eller nyckel om man ska gå en kort sväng och inte vill ha med sig en väska. Men det är inte så många selar som har detta, vad jag vet så är det Soul Sling AnoonA och Tula.
De vadderade axelbanden är smala, jag upplever att de inte klämmer eller skär in i armhålan/bröstet som på Wompat. Axelremmarna går att dra både bakåt och framåt, vilket underlättar om man har orörliga armar och svårt att nå bakåt. Midjebandet är stabilt lite som ett liggunderlag, men utan att bli obekvämt.


Vikt rekommendation: Toddler  (8-9kg) - max 20kg.
Material: 100% GOTS certifierad ekologisk bomull
Bäralternativ: rygg eller mage
Tillverkas: Rumänien
Bärselens vikt: ca 600gr

Storlek:
 Panelbredd: max 46 cm bred och ca max 48cm hög




#isarabrandambassador

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Utvärdering/Test av Toddler bärsele från Soul sling

$
0
0

Utvärdering/Test av Toddler bärsele från Soul sling.




Tillverkare: Soul sling
Namn: Prism Surprise

Den här bärselen gillar jag personligen väldigt mycket. Den är mjuk från start med en relativt tunn panel vilket inte gör den så varm eller klumpig. Tyget är vackert och färgerna fantastiska. Midjebandet är rejält förstärkt med något skumgummiliknande, utan att kännas hårt. Gillar att alla remmar har gummisnoddar som gör att man kan rulla ihop och fästa det som blir ”över” om man inte är så stor eller lång. Axelbanden är relativt smala och lätt böjda för att passa bättre mot kroppen. Axelremmarna går att dra både bakåt och framåt, vilket underlättar om man har orörliga armar och svårt att nå bakåt. Luvan är smart konstruerad med snören som enkelt minskar eller förstorar den, den går ej att ta bort helt.



Hela bärselen känns överlag genomtänkt. Bröstremmen (eller rygg om du har barnet fram) kan inte åka ner över axelremmen, men justeras i höjdled. Enda minuset jag ha märkt på Souls sling bärsele är att man inte kan korsa axelbanden. Men hittills så har den varit så bekväm att det gått bra i alla fall. Bär man mycket och tunga barn under en längre period, kanske man dock skulle önska den funktionen för variation.
Den passar nu vårt barn, 19 mån stl ca 92, 86cm lång perfekt.

Snabbfakta Soul Sling Toddler bärsele 

Vikt rekommendation: 11-22 kg
Material: 100% vävd bomull
Bäralternativ: rygg eller mage
Tillverkas: Bangalore, Indien
Storlek Panelbredd: enl tillverkare 48cm Panelhöjd: 47cm. När jag mäter 45cm bred och 46cm hög innan tvätt(!).
Bärselens vikt: ca 780gr






foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Utvärdering/Test av Bärsele Wompat Medium

$
0
0

Utvärdering/Test av Wompat Medium


Tillverkare: Wompat (stl Medium)
Namn: Kide Kuura (sjaltyg)



Den här selen är vacker och har en lite tjockare panel. Den är också något hårdare trots att denna är köpt begagnat och borde vara inbruten (mjuk). Luvan är charmig men ganska opraktisk då den inte går att stoppa undan och tar ganska stor plats. Sjaltyget är otroligt vackert men personligen tycker jag inte att Manchestertyget på övriga delar matchar den vackra panelen.
Remmarna går inte att snurra ihop, vilket gör att det hänger och slänger lite väl mycket. Bröst eller ryggspännet har ingen fästpunkt som gör att remmen kan åka ner helt över axelbandet, vilket jag tycker är otroligt frustrerande.
Axelremmen kan spännas både bakåt och framåt vilket är skönt om man har svårt att nå med stela armar
Midjebandet är väldigt mjukt som bomull och kanske inte ger fullt så mycket stöd som man kunnat önska.
Både de vadderade axelbanden och själva axelremmen ner mot armhålan är väldigt breda jämfört med många andra bärselar. Detta ger en ganska obehaglig känsla av att de skär in i bröst och armhåla på mig. Men vi är alla olika och många trivs bra med sin Wompat. Så bäst är att prova.

Remmen mellan armhål/ bröst är ovanligt bred.

Snabbfakta

Vikt rekommendation: max 20 kg
Material: 100% GOTS certifierad ekologisk bomull
Bäralternativ: rygg eller mage
Tillverkas: Finland
Bärselens vikt: ca 750gr


Storlek Medium:
 Panelbredd: 38cm Panelhöjd: 38cm.
Passar mellan ca 1-2år (3 år enl. tillverkaren men jag tycker det är att ta i).


Bröst/ryggspännet glider lätt ner hela vägen förbi det vadderade området.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Viewing all 439 articles
Browse latest View live