Quantcast
Channel: Living by Miriam
Viewing all 439 articles
Browse latest View live

Trädgårdsbelysning inspo från Alingsås

$
0
0
Nu är det riktigt mörkt ute om kvällarna och det är dax för lite trädgårdsbelysning igen. Bäst inspiration finner du på Lights in Alingsås. I år pågår utställningen mellan 30 sep - 6 november och temat är Upplysningen, som utgår från FN:s 17 globala hållbarhetsmål, vilket helt präglar ljuspromenaden. Varje år besöker hela 80 000 personer Alingsås för att ta del av ljusinspiration. Jag var med i en kurs/work shop för ett antal år sedan och fick massa matnyttig information för hur man kan tänka när man belyser hem och trädgård. Lärare för kursen var den erkände ljusdesignern Torbjörn Eliasson (Ljusdesigner hos White Arkitekter i Göteborg).  Han har även skrivit två Belysningsböcker för inom respektive utomhus.


7 Tips för en lyckad trädgårdsbelysning.



  1.  Tänk på att ljuskällan inte ska blända ögonen. Det är klart viktigaste punkten.
  2. Belys gärna ett fint objekt som t.ex. ett träd, en buske eller kanske en sten. I bilden nedan ett stilleben intill husväggen.
  3. Prova att belys ett objekt bakifrån så att man ser siluetten.
  4. Prova att använd olika färgtemperaturer på ljuskällan, blått ljus på t.ex. en kall sten, varmt ljus på en ekstam eller fasadvägg.
  5. Sätt en timer och/eller en rörelsesensor så spar du energi och slipper dessutom tända och släcka.
  6. Prova dig fram med en ficklampa.
  7. För den modige kan man även experimentera med andra färger än olika vita, färgfilter finns på nätet. Som i bilden ovan.

Att lysa upp mörka hörn är väldigt effektfullt.


Foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Bedside crib och första tiden hemma med bebis

$
0
0
Jag fick en fråga via mail vad vår sidosäng heter (tyvärr kunde jag inte svara på mailet, får bara felmeddelande) men jag tänkte fler kanske undrar över den och hur det funkar när vi sover. Sängen kommer från Fillikid och är köpt här, dock fick vi en annan botten än den på bilden. Vi fick en med runda hål i som dessutom var vitmålad. Hålen är bra för luftcirkulationen.


Vi försökte lägga lillskruttan i sängen när vi kom hem från BB, ibland funkade det och ibland inte. Den första tiden hemma är lite som en dimma, jag minns bara att det var sjukt jobbigt. Många långa timmar amning mitt i natten. Jag hade ställt in en fåtölj i sovrummet och gick upp varje gång det var dags, helt galet. Mitt råd; liggamma, liggamma, liggamma! Om det inte funkar bulla upp med kuddar och prova laidback amning. Vi hade också ett babynest i naturmaterial som också funkade ibland. I regel vaknar de ju när man flyttar dem. Därför är liggamning så bra, då kan man själv bara rulla därifrån. Sidosängen är dock bra som skydd så hon inte ramlar ner från sängen och funkar lite som avlastningsyta. Ett annat tips är att ha en handduk under övre halvan av sängen. Då är det lätt att bara byta och tvätta den när det kommer kräk och mjölk. Tips två är att införskaffa pyjamas med tvåvägsdragkedja. Finns bl.a på Lindex.
En dag kanske den funkar att lägga henne i sidosängen, men när hon vaknar varannan timme är det inte lönt. Nu har hon börjat sova 4-5h i sträck vissa dagar och då kan det ju funka att sova själv. Men eftersom man inte vet vilka nätter det blir så så sover hon och jag i stora sängen och mannen sover i gästrummet på vardagarna. Hon har en egen filt och jag lägger henne en bit från mig. På helgen sover vi ihop och mannen tar henne på morgonen så jag får sova ut lite. Har du något bra sovtips? Tipsa mig gärna :-)


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Reflexer till barnvagnen

$
0
0
Nu börjar det verkligen bli mörkt ute, än så är vi inte direkt ute på några promenader så sent. Men jag hittade lite gamla reflexband med kardborre när jag städade ett skåp och tänkte att de passar perfekt på barnvagnen.



Jag klippte till lagom stora bitar och sydde dit en bit svart kardborre jag hade över och fick ihop fyra stycken av två reflexband. Hittade inte exakt samma reflexband på nätet, men ett snarliknande band utan kardborre kan du t.ex hitta här. Sy dit kardborre i båda ändarna så sitter de bra och går att ta av och tvätta om så behövs.

Annars tycker jag den här"huvan" från Clas Ohlsson verkar praktiskt de där kalla mörka dagarna som kommer i november.

Tänk på att placera reflexerna så långt ner det går på vagnen, då syns de bäst på långt håll. Ha också reflexer på alla fyra sidor så att det inte är mörkt på en sida. Prova gärna reflexen med en ficklampa eller den lampan som finns i mobilen så att de reflekterar ordentligt. De avtar sin reflex förmåga med tiden. Sol, värme sliter och gör dem matta.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

BVCs hets kring viktkurvor

$
0
0
En vecka från att vi kom hem från BB fick vi besök av BVC, då hade vår dotter inte gått upp som hon skulle. BVC sköterskan ville då vi skulle åka in och väga igen två dagar senare. Jag hade då i bakhuvudet något som min syster sagt, att man inte måste åka in på allt. Så jag sa att jag tyckte det kändes jobbigt, jag orkade helt enkelt inte. Vi hade ju just kommit hem, så skulle vi iväg igen. Amningen var svår i början, allt känns svårt, hela livet ställs om. Varför inte ge oss lite tid att komma ikapp?




Vi slapp och fick ett vanligt besök 1 vecka senare. Då hade hon gått upp fint och BCV sköterskan såg nöjd ut. Sedan dess har jag funderat mycket på den här hetsen kring bebisens vikt efter det. Jag är med i Amningshjälpens grupp på Facebook och dagligen dyker frågor upp om barn som inte följer kurvan, BVC som stressar nyblivna mammor med att de måste ge ersättning. Missförstå mig inte, BVC gör ett bra jobb, men det kunde bli lite bättre. Främst kring förklaringen av varför det är så viktigt att de går upp i vikt. Samt att de själva förstår innebörden av detta. För det känns inte som de själva förstår, för då borde de titta på fler "symptom". De hadeheller inte bett mammor komma in dagen efter för att väga igen. Hur mycket hinner ett barn gå upp på en till två dagar? Hur mycket är det som är mätfel i detta? Om barnet just ätit eller fyllt blöjan och så vidare. Det är inte rimligt. Den här stressen gör att många mammor tappar tron i sig själva och sin amning. Amningen påverkas negativt av stress och kanske inte gör att mjölken rinner till som den ska. Det kan lätt bli en ond cirkel och många stressas till att börja med ersättning för tidigt. Vilket gör det svårt att komma tillbaka till helamning. Jag önskar de kunde vara lite mer tydliga i att förklara varför och sedan bara peppa och tro på mammorna. Det känns som många mammor tror barnet ska dö eller bli sjukt av att inte gå upp i vikt, inte att det är ett symptom. Det kan också vara symptom på kort läpp eller tungband och/eller fel tag.

WHO viktkurva i rött mot BVCs kurva i svart.

Följer inte BVCs viktkurva? Men WHOs?

Här finns en fantastiskt bra förklaring kring grunden i denna hysteri. Mycket bygger på att upptäcka sjukdom tidigt. Men jag undrar ändå hur vanligt det är och om man inte kan räkna in andra faktorer än endast vikten. Som barnets allmänna tillstånd. Verkar barnet friskt och pigg, inga sjuksommar i släkten, då kanske man inte behöver stirra sig blind på viktkurvan.

"För att följa bebisars tillväxt använder vi tillväxtkurvor. De tillväxtkurvor som används på de flesta BVC idag är framtagna på ungefär 3 000 Göteborgsbarn födda 1974. Under 1970-talet var både amning och flaskmatning vanligt i Sverige. Kurvorna visar därför hur en stor grupp barn som både ammas och flaskmatas växer. Helammade bebisar växer ofta snabbare de första 3-4 månaderna än de här kurvorna, för att sedan växa långsammare i några månader. Det brukar kallas för amningspuckel. Om man inte känner till den finns det en fara i att man tror att den långsammare tillväxten från 3-5 månaders ålder inte är frisk. Om man har en helammad bebis som börjar falla i bvc:s tillväxtkurvor kan man gärna se hur tillväxten ser ut i WHO:s tillväxtkurvor som är gjorda på 8500 helammade bebisar från 6 länder över hela världen. Följer bebisen den kurvan är allt lugnt."
Källa: Barnakuten




foto: kurvan Rikshandboken, Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Höstfärger i trädgården

$
0
0
Nu börjar trädgården och naturen visa upp sin höstskrud. Vissa träd och buskar är mer speciella än andra. Vi har många aspar och dessa kan bli riktigt guldgula. Men än så länge är det bara björkarna som börjat skifta färg lagom till svampplockningen. Så man luras att tro det finns kantareller överallt. Svala nätter och soliga dagar brukar ge riktig färgprakt.





Här kommer lite tips på vackra höstfärger att plantera i din trädgård, fler tips finner du här.

Lönn
Aronia
Rönnsumak
Rönn
Vildvin, rostvin
Häggmispel




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Amnings bh i Bomull

$
0
0
Jakten på en bra amnings bh har varit lång, började leta redan innan förlossningen. Nu äntligen har jag hittat en i bomull som verkar stadig och finns i större storlekar, finns här. Många bh-ar är i polyester/microfiber och väldigt mjuka med smal axelband. Eller väldigt hårda.

Enligt hemsidan innehåller den polyester, men inte om man läser på bh'n. Den känns bekväm och stadig vilket är svårt att få ihop, utan bygel eller stödband i sidan. Jag upplever att den sitter bra utan att strama eller skava, en för hård och stram bh ökar risken för mjölkstockning. Det är även skönt att bh'n har ett "trekantigt skydd" när man öppnar den. Det döljer bröstet lite när man ammar.

Amnings bh i Bomull, större kupa.




foto: Bonprix.se 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

DIY Lampskärm i guld

$
0
0
Tänkte dela med mig av ett enkelt DIY belysningstips. Med lite sprayfärg kan man nämligen förändra ljuset på en svart lampskärm. Svart färg på insidan av skärmen slukar mycket av ljuset och ger ofta en känsla av ett kallare ljus än vad det egentligen är. Därför är det perfekt att måla insidan med en varm färg t.ex. gult, rött eller som jag gjorde guld. Det reflekterar ut mer av ljuset och ger det dessutom en varmare ton. Perfekt när man har gamla sprayburkar kvar sedan länge att de kommer till användning.



foto: mobil Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Jodfri kost inför radioaktivjod behandling

$
0
0
På många sjukhus får man en lista på jodfri kost inför sin radioaktiva jod behandling. Tyvärr får man inte samma uppmaning på alla sjukhus, än. Tanken är att man svälter ut sköldkörtelcellerna på jod, så att de mer effektivt tar upp det radioaktiva jodet och på så vis förstörs cancer cellerna. Sköldkörteln är det enda organ i kroppen som tar upp jod, därför är den här behandlingen så speciell. Nu finns en remissrunda ute på nya riktlinjer för vårdprogram vid sköldkörtelcancer, där jodfri kost ingår max 50 μg/dygn, läs här. Radiojodbehandlingen bör ske 4-12 veckor efter operation, enligt detta vårdprogram.

livsmedelsverket kan man söka livsmedel och se hur mkt jod de innehåller, dock saknas tyvärr analys av jod på många livsmedel.

Detta är ok att äta vid jodfrikost.

Ojoderat salt
Olivolja
Pasta, ris, potatis och gröt
Nöt, fläskkött och kyckling
Gurka, tomat, majs, ärtor, paprika
Banan, päron, kiwi, apelsin
Bryggkaffe, vatten
Vitt vin, öl

Jodfri kost inför radioaktivjod behandling, undvik.

Jodberikat salt
Havssalt
Fisk, skaldjur, tång, alger
Mjölkprodukter *
Smör och margarin
Sojaprodukter
Äggula
Burkmat, konserverad mat
Färdiglagad mat är ofta saltad med jod, fråga restaurangen
Industriellt bakat bröd och bageriprodukter
Vitaminer och kosttillskott
Te, fruktjuice, kaffepulver, rött vin

*Högst 25ml/dag.

Menyinspiration

Sök på livsmedelsverket för att vara på säkra sidan.

Frukost/mellanmål

Smoothie på frukt och bär med kokosmjölk
Bovetegröt med bär och växtbaserad mjölk 
Chia och psylliumfröpudding
Fruktsallad

Lunch/Middag

Sallader med massa olika grönsaker, raw food
Thaigryta eller soppa med kokosmjölk och grönsaker
Lasagne
Tacos

Snacks

Popcorn poppade i kokosolja utan salt
Raw food bollar
Nötter


Mer inspiration finns här, här.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Radioaktivt jod behandling på olika sjukhus

$
0
0
Det är många som läser min beskrivning av hur man genomgår en radiojodbehandling. Genom Facebook gruppen 'Sköldkörtelcancer' har jag frågat hur det går till på andra sjukhus. Därför kompletterar jag med lite uppgifter om hur det kan gå till om du bor på annan ort än Göteborg.

På Akademiska i Uppsala och Umeå får man inte en lista på jodfri kost. (Det kommer att släppas nya riktlinjer för behandling av sköldkörtelcancer 2017, där detta kommer ingå. Du kan läsa utkastet här och om jodfri kost på sid 107.)


I Jönköping får man den radioaktiva joden i flytande smaklös form, som dricks via sugrör. Efter sköljs det sista med vatten som man också får dricka upp.

I Umeå får man radiojoden som en liten snaps.

I Umeå, Solna och Karlstad får man äta maten på papptallrikar.


Tack till er som bidragit med era upplevelser, hur du kompletterande uppgifter maila mig gärna.

foto: Privat 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Städa rent utan kemikalier

$
0
0
I Ny Teknik kan man läsa om Håbo kommun i Uppsala som jämfört konventionell städning med kemikalier och städning med s.k ultrarent vatten. Det rena vattnet vinner mot kemikalierna när man efter städningen mäter antalet bakterier. Så himla häftigt. Tänk att få en kemikaliefri miljö för barn på skolor och förskolor bara genom att ta bort städprodukter. Det ultrarena vattnet är avjoniserat och filtrerat och används tillsammans med microfiber. Hade varit intressant att se vilket resultat det hade blivit med linne eller bomullstrasor, men definitivt ett steg i rätt riktning. Kan bara hoppas fler kommuner tar efter snarast möjligast. Kanske kan du tipsa din förskola om att ta efter? Nästa steg blir väl förhoppningsvis att börja använda ekologiska och naturliga produkter som tvål och handkräm.



Jag har tidigare skrivit om hur du kan städan och tvätta miljövänligare och med mindre kemikalier. Samt hur du smartast rengör kaminens glas helt utan kemikalier.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Glutenfria scones med banan

$
0
0
Blev så inspirerad av organicbymommy att göra scones, det var superlänge sedan jag åt det. Så jag testade att göra några idag och de blev väldigt bra. Perfekt en sån här regnig höstdag med en stor kopp te. Jag gjorde om receptet lite eftersom min man inte gillar smaken av bovete. Jag bakade min på en baksten, det går ju att ta bort bananen eller byta ut mot kanske blåbär.


Glutenfria scones med banan 

4-6 portioner

 2,5 dl havregryn (glutenfria)
3 dl mjölmix
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1,5 tsk fiberhusk/psyllium
75 g smör eller kokosolja i fast form -
 3 dl vegetabilisk mjölk
1-2 bananer

Gör så här: Sätt ugnen på 225 °C varmluft.
Blanda alla torra ingredienser för sig i en bunke. Tillsätt sedan smör eller kokosolja och krama in det snabbt med fingrarna. Om du använder kokosolja var försiktig med dina varma händer så att oljan inte smälter för mycket, det kan vara bättre att köra ingredienserna i matberedare. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop degen med en slev. Låt degen stå och svälla i ca 10 minuter. Mosa bananerna och blanda i ordentligt. Forma runda bröd och placera på en plåt med bakplåtspapper, eller på en uppvärmd baksten. Jag gjorde 5 "bullar" av min deg.
Grädda i ca 20 min mitt i ugnen.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Städa rent utan kemikalier

$
0
0
I Ny Teknik kan man läsa om Håbo kommun i Uppsala som jämfört konventionell städning med kemikalier och städning med s.k ultrarent vatten. Det rena vattnet vinner mot kemikalierna när man efter städningen mäter antalet bakterier. Så himla häftigt. Tänk att få en kemikaliefri miljö för barn på skolor och förskolor bara genom att ta bort städprodukter. Det ultrarena vattnet är avjoniserat och filtrerat och används tillsammans med microfiber. Hade varit intressant att se vilket resultat det hade blivit med linne eller bomullstrasor, men definitivt ett steg i rätt riktning. Kan bara hoppas fler kommuner tar efter snarast möjligast. Kanske kan du tipsa din förskola om att ta efter? Nästa steg blir väl förhoppningsvis att börja använda ekologiska och naturliga produkter som tvål och handkräm.



Jag har tidigare skrivit om hur du kan städan och tvätta miljövänligare och med mindre kemikalier. Samt hur du smartast rengör kaminens glas helt utan kemikalier.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Eko vinterkläder/åkpåse för baby

$
0
0
När värmen plötsligt tog slut så började jag fundera över vintern. Tänk om det blir en sådan där vinter som när vi flyttade in i huset för 6 år sedan? Vi hade flera decimeter snö som låg från november till mars. Mysigt men det kräver rätt kläder för både en liten bebis och vuxen.

Tack vare mina erfarenheter från värnplikten och min uppväxt med ett aktivt uteliv så kan jag klä mig rätt ute, klä ett barn känns lite trixigare. Jag vet annars ganska precis vad jag behöver ha på mig beroende på hur kallt det är och vad jag ska göra. Ull är klart bäst för kalla dagar, det andas och värmer även om man blir svettig. Vi hade ett "ordspråk" i lumpen, svettas du så dör du, lite på halvskoj. Men blir man blöt, blir man lätt kall och det är då stor risk att förfrysa kroppsdelar. Är man själv ute i skogen och kommer vilse kan man bli kraftigt nerkyld. Tilläggas bör att jag gjorde lumpen i Boden ;-)

Hur ska man klä barn/bebis i vinterkylan?



Ett tunt ullunderställ närmast kroppen är bäst, finns bland annat i vanliga butiker som Lindex och Polarn och Pyret. Annars även på nätet där det går att få tag på eko ull, bara att googla. Ovanpå det har man ett lager kläder beroende på aktivitet, kyla och vind. Här kan du se en tabell över hur vinden påverkar kylan, kyleffekten. Små barn som inte rör sig blir inte varma eller svettiga av ansträngning. Därför är det viktigt att de behåller den värme de har.




Jag har nu införskaffat den här overallen i ullsom funkar både vagnen och i bärsele/sjal eftersom vagnen inte alltid funkar. Då behöver man inte trixa med att ta på och av kläder, min syster som tipsade. Samt den här åkpåsen i lammull som är Woolmark och Ökotex-certifierad, ej kromgarvad. Då jag inte hunnit sy klart min giftfria åkpåse i dun och kommer förmodligen inte hinna med det heller. Men jag använder täcket och madrassen varje gång hon åker i vagnen just nu.


Mössan är viktigt då mycket av kroppsvärmen försvinner där. Använd gärna en tjock mössa som stoppar vinden lite, även här värmer ull bäst. Bomull funkar lite mildare dagar, men man kan också köra två lager mössor. Jag hoppas den mössan jag köpt ska funka även blåsiga dagar. Ull kan klia lite, därför gillar jag att både mössan och overallen är fodrade med bomull.
Principen för klädsel när det är kallt är lager på lager, gärna fler tunna än ett tjockt. Det är luften mellan kläderna som isolerar och håller värmen. Därför är t.ex. ullflotté väldigt bra. Är barnet större har man ha ett sista yttre lager som är vind och vattenavvisande för lek.

Skor får inte vara för små, detta kan orsaka frysskador. De måste finnas luft för isolering, är man större och svettas är ullstrumpor bäst vid mycket kallt väder. Det är även viktigt med en tjock yttersula som isolerar från den kalla marken, en extra ullsula på insidan kan också göra susen. Kängor är därför bättre eftersom de oftast har en rejäl sula och klack. Skinn är såklart att föredra, sen ett eller 2 par tunna strumpor. När man bär i sjal är dessa ulltossor väldigt bra, de har resår så de sitter på plats.

Köldskador är inget att leka med, det drabbar främst näsa, kinder, fingrar och tår. Första symtomen är att huden blir vit, då är det viktigt att värma kroppsdelen. Gnugga inte. Värm området med din hand eller stoppa barnets (gäller även för vuxna) hand/fot i din armhåla eller liknande område som är varmt. Agera snabbt och ta er inomhus så fort som möjligt, även varm dricka kan hjälpa. En termos med varm dricka kan därför vara bra att ha med riktigt kalla dagar, eller så kan man amma sitt barn.





foto: Lindex, Polarn och Pyret, Köp barnvagn, Ekotjusigt
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Plastfri Blöjhink

$
0
0
När jag var gravid letade jag med ljus och lykta efter en plastfri blöjhink som kändes rejäl och pålitlig. Jag hittade Ubbi, den är inte helt plastfri, men större delen av blöjhinken är i plåt. Endast öglan som håller påsen på plats är i plast.

Det jag gillar med den är:
att den är tät så att ingen lukt kommer ut
 det fungerar med vanliga soppåsar man kan köpa på t.ex. ica
den är lite högre så man inte måste böja sig ner så långt
locket är enkelt att öppna och stänga med en hand
det finns lås
 Sen är den också väldigt snygg.

Minus är hålet, det kunde varit lite större, det hade varit optimalt med fotpedal.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Varm amningströja i ull

$
0
0
Efter inlägget om att klä sitt barn i vinterkylan kommer nu uppföljaren, klä en ammande mor. Jag hittade den här trevliga amningströjan, via babybaby.se som är perfekt som underställ. Det ska väl vara Norrmännen som gör amningströjor när man ska ut på tur ;-)

 Här finns ett amningslinne i ull. Boob har också en amningströja i merinoull, men den kanske inte direkt är för långpromenader i skogen med tanke på priset. De har också en amningsbh i merinoull.
När man är ute på vift kan det var läge att amma i bärsjalöva hemma några gånger så går det lättare när det väl är dags. Jag har fått tips om bärsjal i ulltrikå som verkar mysigt kalla såväl som varma dagar.



foto: Stromberg.com, kokobello.se
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Levaxin och TSH vs. T3 och Liothyronin

$
0
0
Är behandling av Levaxin till följt av lågt TSH inte längre praxis? Enligt en artikel i Medicinsk Access, så bör vi idag uppdatera behandling av sköldkörtelsjukdomar. Främst så handlar det om vikten av T3 som också finns i Liothyronin. Författaren till artikeln är Doktor Helena Rooth Svensson Spec. Allmänmedicin, som skrivit boken Sköldkörteln och Mitokondrierna.


Hon slår hål på tre vanliga myter, som att vid normalt TSH så kan patienten inte vara sjuk, att vid ett pressat TSH så är patienten överbehandlad och att det orsakar förmaksflimmer och benskörhet.Vilket är skönt att läsa då vi med sköldkörtelcancer ofta ligger på ett pressat TSH. Enligt artikeln så orsakas benskörhet av bristen på T3. Myten om att högt TSH ger förmaksflimmer och benskörhet tros vara förklaringen till varför så många läkare inte är villiga att skriva ut Lio (Liothyronin) trots att behandling av Levaxin inte hjälper patienten. T3 minskar också med åldern precis som könshormoner, dock utan att TSH ökar. Voltaren kan blockera sköldkörtelhormonreceptorerna precis som man tror att vissa flamskyddsmedel kan minska koncentrationen av T3. Hon menar att många sjukskrivningar kan undvikas med behandling av Lio i kombination av Levaxin.

Kanske är du också intresserad av kopplingen sköldkörteln och binjurarna.

foto: Bokus /affiliatelänk
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.



Följ bloggen på:

Fri frakt på Bon Prix

$
0
0
Bon prix har fri frakt, perfekt att beställa lite amningsvänliga eller gravid- klänningar inför vinterns fester. Även amningsbhn i bomullsom jag tipsat om tidigare. 







Koden är giltig mellan t.o.m 2016|11|02, gäller endast vid ett tillfälle och kan ej kombineras med andra erbjudanden. 

/affiliatelänkar

foto: BonPrix 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Ekologiskt mode för bebis och barn

$
0
0
För en tid sedan skrev jag mina tips för en hållbar shopping. Tänkte idag tips om lite hållbara alternativ för de små. Jag har länge letat efter en väska i naturmaterial, så de här ryggsäckarna i ekologisk bomull, fairtrade märkt, naturgarvat kromfritt läder och behandlad med bivax känns helt rätt. Men smakar det så kostar det från 1099 kr. Många klädkedjor har numera ekologiska alternativ i alla kollektioner. Lindex har många söta kläder och de flesta kläder för baby är i ekologisk bomull och allt är inte rosa och blått. Villervalla har fina färgglada kläder som inte heller är så typiskt flick och pojkfärger. Polarn och Pyret som även de "gör kläder för barn inte kön" har försäljning av skor från Kavat, vilket är trevligt, det gör det lite enklare att få tag på ekologiska skor.





foto: Villervalla, Approved by Ekomorsan, Lindex, PoP
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Eko kaffe på ikea

$
0
0
En kort rolig eko nyhet är att möbeljätten Ikea börjar sälja ekologiskt kaffe. Ett stort steg med tanke på vilken enorm försäljningsvolym de har. Hoppas snart att kaffet i restaurangen också följer efter. Snygga förpackningar, eller hur?




foto: ikea 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Amning och karies

$
0
0
När vi var på BVC sist så säger de att amning ger karies. Jag trodde inte mina öron.

Om man tänker på det rent logiskt, skulle vi vara skapta med något som orsakar hål i våra tänder? Skulle alla däggdjur ha mjölk som ger avkomman hål i tänderna? Skulle hästars föl få hål i tänderna av att dia? Min gissning är att det är en myt som kommit till när välling och ersättning introducerades.

Jag påpekade att på Amningshjälpen står det att amning inte orsakar karies. Då ändrar de sig och säger att man inte ska nattamma ofta. Men det tror jag inte så många gör när majoriteten av barnen har fått tänder och börjat äta. Men hur som så spelar det ingen roll för om det inte ger karies att amma så spelar det ingen roll hur länge, när eller ofta man ammar. Åter igen har de själva inte läst Rikshandboken, där står - det finns inget tydligt vetenskapligt stöd för att amning ger karies. Där har ni det. Amma på om ni vill. Ammningshjälpen hänvisar också till forskning där det framgår att sockerarten i bröstmjölk inte bryts ner i munnen utan i magen. Samt att amning ger en typ av bakterieflora i munnen som faktiskt kan skydda mot karies även efter 1års ålder.

Det du bör undvika för att förhindra karies är så klart kolhydrater och sockerrika livsmedel. Tänk på att välling, gröt och frukt kan ge karies, precis som de där majskrokarna som är så poppis. Låt barnet äta riktig mat och eventuellt några mellanmål, som gott kan vara lite mer matigt. Frukt och söta klämmisar höjer blodsockret fort som också då snabbt sjunker och påverkar humöret. Att inte ständigt ha en massa snacks i munnen hjälper till att minska risken för karies. Tänderna behöver vila. Självklart ska saft, juice, läsk och söta soppor endast drickas vid speciella tillfällen, inte till vardags och inte till varje fredagsmys. Som när jag var liten, då fick vi läsk när man fyllde år eller vid t.ex. påsk och jul.

Det dröjer innan vår lilla kan äta, men det är roligt att leka med skeden.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Viewing all 439 articles
Browse latest View live