Quantcast
Channel: Living by Miriam
Viewing all 439 articles
Browse latest View live

Uteliv från Granit

$
0
0
Granit är en butik som jag alltid har gillat, så enkla linjer och med fina basfärger. Många produkter är också i naturmaterial. Här bjuder jag på inspirerande bilder för odling och vila.







foto: Granit


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.





Gravidkläder för Sommaren 2016

$
0
0
Att hitta Gravidkläder i naturmaterial kan vara en liten utmaning. Det finns generellt ett litet utbud tycker jag av gravid/mammakläder. De vanliga kedjorna har en del, men mycket finns bara på nätet. Jag förstår inte varför t.ex. HM öppnar en hel mamma avdelning i en av sina butiker i Nordstan. Istället för att ha ett snålt utbud i båda butikerna. Men det går också att hitta kläder som inte är för mamma som kan passa. Man kan dock få leta lite. Ett tips är att också kika på herravdelningen, där är storlekarna lite större och tröjor är både längre och rakare i modellen. Till vardags använder jag olika t-shirts (för mig räcker det med att köpa en storlek större) men HM har också T-shirts som är extra långa som kan täcka magen. Till detta ett par svarta jeans och "öppna" koftor.

En vit somrig kofta i bomull från Wera, Åhléns. En jeanskjol i bomull och elastan från HM. Träskor i läder från Indiska. En härlig strandkorg i rotting från Ikea.






foto: Åhléns, HM, Indiska, Ikea


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Presenter i metall

$
0
0
Nu kanske det är både bröllop, student och födelsedagar på gång. Här tänkte jag tipsa om tre snygga gåvor i metall. Något som jag kan rekommendera om man gillar grillat och god mat, är en portabel/bärbar grill. Vi fick en i present för många år sedan och använde den jättemycket innan vi köpte en större när vi flyttade till hus. Hundra gånger smidigare, bättre resultat och mer miljövänligt än engångsgrillarna. Vattenkannor kan man inte ha för många, en snyggt orange med mönster passar i varje hem. Liksom en metallåda för trädgårdsprylar eller verktyg.



foto: http://www.countrystyle.se


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Vatten i trädgården

$
0
0
Vatten i trädgården ger det där lilla extra. Idag tipsar jag er om några olika enkla knep för att få in vatten på uteplatsen eller i trädgården. Vatten skapar liv och rörelse, även stillastående vatten ger liv med reflexer i solljuset. Många insekter och fåglar kan också dra nytta av vatten varma och torra dagar. Det enklaste är ett fat med vatten, det ger ett fint blänk i solen. Ett handfat kan vara riktigt praktiskt och snyggt. Perfekt för att tvätta bort jord under naglarna eller diska krukor.

Bilder Pinterest


En damm eller en fontän kan vara lite mer avancerat, men det går också att skapa ganska enkelt med en tunna/balja och en vattenpump. Jag skapade en "skogstjärn" förra året som ni ser början av ovan, i år blir det en enklare variant eftersom vi väntar tillökning. Det kommer bli en balja av någon form med lite stenar och samma springstenspump som förra året. Enklare hantering och inte lika tungt att tömma och fylla på vatten med en stor mage i vägen. Att gjuta en form i betong kan också vara ett alternativ, stort som smått.

foto: Living by Miriam, http://www.stromshaga.se, http://www.plantagen.se


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Måla och renovera Furutrappa

$
0
0
Vi har en klassisk furutrappa ner till Gillestugan. Dessutom med extra snygga halkskydd ;-)
Som en minimakeover målade vi sidorna och en stolpe vit. För nu lät vi trappstegen vara som de är. På sikt kommer de att få ett lager färg, eller nya trappsteg som man kan köpa och bara lägga uppe på. Då stegen är i väldigt dåligt skick med sprickor och vassa kanter så hade det varit trevligt med nytt. Men vi får se vad det blir. Jag är även sugen på att klä in trappan, alltså att sätta vita brädor i bakkant och bygga förvaring under en del av trappan, precis som fixarfarsan.
Så här gjorde vi.


Måla furutrappa vit

1. Dammsug och rensa alla skarvar från smuts och damm. Jag hade en torr diskborste att borsta mellan sidostycket och trappsteget där det låg en hel del skit.
2. Tvätta delarna som ska målas med målartvätt.
3. Slipa och spackla eventuella hål och sprickor. 1-2 gånger. För bäst resultat kan man slipa allt lite lätt med fint sandpapper för att grundfärgen ska fästa bra. 
4. Torka av med fuktig trasa så att allt damm försvinner.
6. Måla kvistar med kvistlack.
5. Grundmåla med en bra grundfärg.
7. Måla 2-3 lager vit täckfärg.

Använd kvalitetsfärg och en riktigt bra pensel. Du kan även slipa lite lätt mellan målningarna och du vill ha ännu finare resultat. Men det orkade inte vi.




foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Lågt liggande moderkaka, Placenta previa eller föreliggande moderkaka

$
0
0
För ungefär två veckor sedan hade jag ett antal blödningar i v29. Min Barnmorska gav mig rådet att kolla upp vad detta berodde på, så jag åkte in till Östra sjukhuset. Det var en måndag så det var mycket kvinnor i väntrummet. Ganska snart fick jag prata med en Barnmorska, hon kopplade uppCTG och efter stund var analysen klar. Allt såg ok ut och jag fick nu vänta på läkaren. Efter en lång väntan (2-3h) gjorde man ett ultraljud. På ultraljudet kunde man konstatera att jag har en lågt liggande moderkaka, Placenta previa eller föreliggande moderkaka. Tyvärr sa de inte så mycket mer än så - du har lågt liggande moderkaka och det finns risk för att du får göra kejsarsnitt, återbesök om 4 veckor för att se om det ändrat sig. Behöver du vara sjukskriven?

 Jag trodde inte att besöket på Östra skulle visa på något "speciellt" jag var lite chockad och kom inte direkt på några frågor. Läkarna ville säkert inte oroa och gav ingen mer info. Så på bussen på vägen hem kom känslorna och tankarna. Vilket gjorde mig mer orolig och vad gör man om man inte får information från sjukvården? Jo man söker på internet. På 1177 står tyvärr bara några få meningar. Varför kan de bara inte dela ut en liten folder med ens "tillstånd/sjukdom"? Här hittade jag lite mer info.

Så för dig som drabbats av samma besked kommer här lite info som jag hittat. Mitt råd till dig är också att ring din barnmorska och prata och ställ frågor. Du kan också boka en tid hos en läkare.

Lågt liggande moderkaka

Den första symptomen är ofta blödningar, men det kan också upptäckas på rutinultraljud.
 Lågt liggande moderkaka innebär att moderkakan helt eller delvis ligger för livmoderhalsen, det finns 4 typer och dessa medför olika typer av åtgärder, se bild. Det är läkaren som bedömer vilken typ det är och om det behövs kejsarsnitt eller inte. Ligger den helt för så blir det allt som oftast snitt. När de bedömer om det ska bli kejsarsnitt eller inte tar de även med i beräkningarna hur barnet ligger, andra hälsotillstånd, barnets "ålder" som om du blöder mycket eller om det avstannat. Beroende på när det upptäcks väntar man också och ser om moderkakan växer ifrån livmoderhalsen. Allt eftersom barnet och livmodern växer uppåt följer oftast moderkakan med och det minskar risken för kejsarsnitt.

Jag fick konstigt nog inga restriktioner, trots att de frågade om sjukskrivning. De kanske skulle varit lite mer specifika här, vad "får" och "får man inte".  Det står lite olika saker på nätet också vilket gör att man blir mer förvirrad. Men när jag pratade med min Barnmorska så ska jag inte bära tungt, anstränga livmodern som att sitta på huk, ta det lugnt helt enkelt. Det var att sitta på huk som gav mig blödningarna från början. Inte träna hårt, men lugna promenader går bra. Dock inte ensam i skogen utan mobilen. Eftersom risken för blödning är större med lågt liggande moderkaka.



Bara dessa restriktioner tycker jag är rätt jobbiga, dels de fysiska begränsningarna som gör att jag inte kan pyssla som vanligt hemma eller vågar träna. Ogräset växer, blommorna är inte omplanterade, inget gödsel i rabatterna osv. Men det här får jag se som en mental övning, att stirra på maskrosorna och se det vackra i det. Sen har jag en man som hjälper mig att t.ex. flytta blomkrukor och kantskära rabatterna.
Men det är också en påfrestning att hela tiden känna efter lite extra om det gör ont här eller där och vad jag gjorde för att orsaka det. Samt att vara orolig för större blödningar där man snabbt måste in till sjukhuset. Moderkakan är ju barnets livlina och om det inte funkar till hundra procent så finns det många risker.

Så för våran del är det "bara" att vänta och se vad nästa ultraljud visar i slutet på maj. Jag som tycker vi har haft tillräckligt med väntan under mina 3 år när jag behandlades för min cancersjukdom.    Varje dag som går är i alla fall ett steg åt rätt håll för bebisen och jag känner mig lugn när det sparkas och lever om där inne :-)

foto: 1)  2) Mobil Living by Miriam


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Snyggaste Gravid/Förlossningsrocken- kimono

$
0
0
Inför förlossningen och även när man kommer hem och inte orkar klä upp sig varje dag utan bara gå och skrota i bekväma kläder. Då kan någon av de här galet vackra rockarna/kimonons vara en trevligt alternativ till mjukisbyxorna och sjukhusrocken. Vissa av rockarna är öppningsbara i ryggen för förlossningen, om jag förstår rätt så går alla att öppna fram för amning. Några öppnas vid axeln och andra under bysten. Jag tycker det är lite otydligt vilka kimonos som gör vad, men är man osäker får man kontakta shoppen.





foto:  
1. 2, 3 Comfy Mommy 
.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Sy en billig Giftfri åkpåse/barnvagnstäcke och madrass i dun

$
0
0

Gifter i åkpåsar

Jag läste i Råd och Rön (nr 3, 2016) att man upptäckt ett antal gifter i vissa åkpåsar. Man fann naftalin, fluorämnen och ftalater enligt den danska tidningen Teank. Danska märket Dania Oxford fick dra tillbaka sin åkpåse då den innehöll gifter långt över gränsvärdet. Bugaboo, Voksi Urban och Zero2four innehöll också skadliga ämnen, men inte lika mycket. Teank rekommenderar att man alltid tvättar åkpåsar innan användning för att bli av med det värsta gifterna. Köpa begagnat kan också vara ett alternativ.


Dessutom är majoriteten av dessa åkpåsar gjorda av Polyester (plast) vilket jag försöker undvika så mycket det går. Madrassen som kommer med vagnen är av polyester, vilket kan bli rätt svettigt en varm sommardag.

Madrass och täcke till Barnvagn

Ett alternativ till åkpåse är ett täcke, bäst är de i dun (eller ull) men de är också mycket dyra, 500-600kr. Därför bestämde jag mig för att göra en egen variant av både täcke och madrass till vagnen. Båda av dun så det andas och utan gifter. Som utgångspunkt har jag haft Ikeas duntäcke Hönsbär (vinter eller sommar) tvätta gärna innan användning också. Ett annat alternativ kan vara att köpa vadd av ull eller bomull. Men jag tyckte detta blev väldigt prisvärt.


Av ett och samma duntäcke kan man sy t.ex: täcke till spjälsängen, en barnvagnsmuff, spjälskydd, en större åkpåse för sittdelen, ett babynest o.s.v. Jag kommer lägga ut beskrivningar på detta framöver.




Sy en giftfri billig Åkpåse/Barnvagnstäcke och Madrass 

Köp valfritt Duntäcke (sommar eller vinter).


Rita upp mönstret på det stora täcket.
Använd T.ex. barnvagnens madrass som mall för botten/madrass (bild 1).
Lägg på ca 20 cm på varje sida för toppen/barnvagnstäcket och räkna bort ca 10 cm för ansiktet högst upp. Eller välj ett mått som passar dina påslakan.


Puffa ner dunet så det ligger en bit ifrån den sömmen du ska sy, nåla för att hålla dunet på plats.
Sy två raksömmar längst med markeringen efter ditt mönster.
Klipp mellan raksömmarna.



Puffa till dunet så det blir så jämt som möjligt över hela täcket/madrassen, nåla ett par nålar för att hålla det på plats.
Rita upp för raksömmar på både topp och botten som ska håller dunet på plats, alltså tätare "fickor"än det köpta täcket har. Jag körde med ca 12cm mellanrum för det passade bra mot det stora duntäckets redan befintliga sömmar.


Använd topp och botten som mall för ditt överdrag/yttertyg. Sy det på plats på respektive del.
Sy tygen räta mot räta på alla sidor, lämna en bit för att trä i madrass/täcke. Vänd rätt och sy till sist den öppna kanten.

Jag tänkte använda Botten som en "madrass" den andas bättre än den som medföljer vagnen och Toppen som ett täcke.



Vill du göra en åkpåse:
Sy ihop över och underdel av duntäcket med knäppning eller dragkedja, sök beskrivningar på nätet.
Som inspiration kan man kika på dennaåkpåsen som kan vikas ner i överkant, öppnas i fotändan och har två överdelar en för sommar resp. vinter. Men självklart behöver den inte vara så avancerad.

Tanken för min del är att använda den i liggdelen, alltså behövs inge uttag för bälte. Men ska du ha den i sittdelen markerar du var dessa hål ska vara och gör urtag för dem. Gärna med kardborreknäppning.



foto: Living by Miriam


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.





Giftfri, Ekologisk, madrass i naturmaterial till Spjälsäng

$
0
0
Jag måste erkänna att jag har lite ångest över det här med gifter. Speciellt till barnet. Det är ju så litet och känsligt. När vi valt säng (en bedside crib) så var det bara madrassen kvar, så hur hittar man en:

 BILLIG gift/kemikaliefri, ekologisk, madrass i naturmaterial till Spjälsängen?

Först tänkte jag reda ut några begrepp, så vi har lite koll på vad som gäller.
  • Ekologisk betyder egentligen att materialet t.ex. bomullen är ekologisk odlad och därmed mindre besprutad. 
  • Giftfri och kemikaliefri betyder egentligen inte så mycket, det är tyvärr ingen märkning som kan användas. Vad som är klassat som gift respektive kemikalier kan vara lite otydligt. Naturskyddsföreningen svarar på frågan om Giftfri barnmadrass här. Plaster av olika slag kräver kemikalier under framställning, ofta mjukgörare (Ftalater) som tros vara cancerframkallande. Plast är också väldigt svårt för naturen att bryta ner och finns kvar i vår omgivning länge. Därför väljer jag bort plast och Polyester i textil.
  • Naturmaterial är material från just naturen, som t.ex. lin, tagel, bomull och ull. Dessa kan naturligtvis innehålla kemikalier men är ofta mycket renare och är de dessutom ekologiska är risken mindre för just besprutning och kemikalier. Naturmaterial är lätt för naturen att bryta ner och är inte skadligt för djurlivet.

Vad som är viktigt för dig och ditt barn får avgöra valet av madrass, liksom plånboken. Tänk på att ett barn sover väldigt mycket och andas in det som är omkring den i sängen. Har man inte råd med den dyra madrassen välj madrasskydd, täcke, lakan och eventuellt en bäddmadrass i naturmaterial. Så är det närmast huden och ansiktet så rent det kan vara. Självklart är begagnat bättre, då har det värsta gifterna vädrats och tvättats ur.

Grön interiör säljer barnmadrasser i kokosfiber, naturgummi och ull, här. Madrasser i tagel och bomull finns på Madrassfabriken i Göteborg, det säljer främst stora madrasser, men det går säkert att specialbeställa. Hästens säljer barnmadrasser i naturmaterial, jag har sett annonser på Blocket också om man vill köpa begagnat. Rätt start är ett märke som säljer Barnmadrasser, men här får man se upp för namnet är vilseledande. Fyllningen i dessa madrasser är Polyester, alltså plast. Inte en rätt start enligt mig.



Så för min del återstod egentligen bara en sak då jag inte ville lägga ut en förmögenhet på madrassen till Spjälsängen. Svaret blev att sy en egen madrass :-) Beskrivning på detta kommer i morgon.

Uppdaterad 2016-05-20 med länk till Hästens madrasser för spjälsäng.

foto: Living by Miriam


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Sy en Tagelmadrass till Spjälsäng

$
0
0
Som utlovat kommer här en beskrivning på hur jag sydde en Tagelmadrass till spjälsängen. Jag skrev igår om kemikalier och gifter i barnmadrasser och tycket att det var billigast att göra en egen madrass. Nu har jag sett att det finns Tagelmadrasser i Hästens sortiment, så jag har uppdaterat inlägget igår, inga priser dock. Det finns tyvärr även gifter i åkpåsar till barnvagnen så se upp med dem.


Sy en Tagelmadrass till Spjälsäng/Bedside crib 

- ekologisk, giftfri och av naturmaterial


Mät din spjälsäng.
Köp in material som bomullsvadd, tagel, sytråd, tyg samt eventuellt puskor och vaxad lintråd.
Det går även att använda ullstoppning. Man kan också sy flera lager i olika material. Ullvadd kan vara trevligt att ha överst mot huden då det transporterar bort fukt bra. Bomullsvadden behövs annars för att taglet inte ska sticka igenom och stickas.


Mät upp bomullsvadd och tyg och klipp till 2 bitar av varje (glöm inte sömsmån på tyget, det ska alltså vara större än vadden, ca 2cm). Jag valde ett beigegrått linnetyg som "yttertyg" på madrassen.


Lägg bomullsvadden på tygets avigsida och nåla fast det.
Vänd på tyget och vadden så att rätsidan ligger uppåt.
Rita ut ett valfritt mönster på tyget som ska hålla vadden på plats. Jag valde ett diagonalrutigt mönster, som du ser nedan.


Sy sedan fast vadden efter mönstret med raksöm.
Vänd sedan allt på avigsidan igen och kantsy runt om på 3 av 4 sidor, så du får en "påse".
Därefter vänder du allt igen med rätsidan utåt och lägger vadden tillrätta på insidan av "påsen", se nedan.


Fyll sedan madrassen med tagel. Det är lite småtrixigt att få det jämt. Men börja längst in och arbeta mycket med händerna och känn ovanpå. Se till att det inte bara blir mest tagel i mitten, tryck ut det i kanterna också. Det kan behövs sys på plats med några stygn eller puskor.


Jag sydde dit puskor i mitten på madrassen efter att jag fyllt ungefär hälften av taglet. Sedan fyllde jag på med ytterligare tagel mer mot kanterna för att få en jämn form. Jag använde total 5hg tagel till en ca 7-8cm tjock madrass, som passar en spjälsäng/bedside crib med måtten 40x90cm.
När du är nöjd med fyllningen, ta en liten paus och kom tillbaka och fixa lite med det igen. Så det känns riktigt bra.
Sy sedan ihop öppningen och du är klar.


Klar att bäddas med lakan och ställas intill våran säng.
Ett spjälsängsskydd ska också sys.
 Som vi längtar efter vårt lilla knyte :-)



foto: Living by Miriam


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Gratis förlossningsförberedelser Profylax/Föda utan rädsla

$
0
0
Lite smått har jag börjat fundera på förlossningen. Profylaxär en vanlig metod att ta som hjälp under förlossningen, FUR (föda utan rädsla) och Signe är två andra alternativ. Jag tänkte läsa på och lite välja det som känns bäst. Ju mer verktyg man har desto fler val när det väl är dags. Vilka är dina erfarenheter kring vad som hjälpt dig i din förlossning? Profylax kurser kostar tyvärr en hel del, Gratis är det inte. Men jag tror också att det kan vara värt att läggen en slant på någon typ av förberedelse. Det som känns rätt, för att föda barn är en stor grej. Även om kroppen är programmerad att göra rätt och det finns vårdpersonal så tror jag att man får se en eller flera sidor som man kanske inte känner igen. Att lära sig hantera sig själv lite helt enkelt.

Gratis förlossningsförberedelser, Profylax/Föda utan rädsla.

Signe metoden som är skriven av Barnmorskeförbundet finns som Gratis material att ladda ner här.

Mitt bästa tips är att låna böcker Gratis på biblioteket och förbereda sig på så sätt.
Art of Life tipsar om dessa fem böcker;

1) Föda utan rädsla av Susanna Heli
2) Att föda av Gudrun Abascal
3) Innan du föder av Anna Wilsby
4) Rädd att föda - din väg till att våga av Nicole Silverstolpe och Leni Söderberg
5) Guide to Childbirth av Ina May´s

Att förbereda sig för amning kan också vara bra, då jag förstått att det inte kanske alltid finns så bra hjälp att få.
6) Amningsboken av Kristin Svensson och Malin Nordgren

Man kan även finna bra information på 1177. Om förlossning, kejsarsnitt och allt innan förlossningen också som vändningsförsök och graviditetsbesvär.

Youtube bjuder också på filmer, sök även på engelska för att få fram fler alternativ.
Har du något bra tips på böcker, filmer eller bloggar hör gärna av dig.




foto: Living by Miriam


.
Inredning, Trädgård, Barn & Hälsa.




Guide till Besöksträdgårdar i Göteborg

$
0
0
Nu när det är riktiga trädgårdstider så tänkte jag tipsa om lite Besöksträdgårdar kring Göteborg för dig som söker inspiration. Det bästa med att besöka trädgårdar i närheten är att de oftast har växter som klarar samma zon som man själv har. Men för säkerhetskull fråga för det kan vara så att de har gjort ett extra gynnsamt läge för en specifik växt.


Botaniska trädgården i Göteborg

Pris: Gratis (Gåva uppskattas). Guide kostar, se hemsida.
Parkering: Ja precis i anslutning till entrén och i Slottsskogen.
Placering: Söder om Järntorget och Sahlgrenska.
Mat: Ja. (Stängd t.o.m mitten av maj 2016, pga renovering)
WC: Ja, vid entrén, kaféet och växthuset.
Butik: Ja, plantor, böcker och småpyssel till trädgården.
Typ: Botanisk trädgård.
Hemsida.

Botaniska trädgården är en fantastisk plats som har "allt". Botaniska har verkligen alla typer av växter och lägen man kan önska bland annat; grönytor för picknick och barnspring, flera olika vattendrag, japansk lund, wood land, klippträdgård, köksträdgård, stora träd, buskar, lökar, perenner, bambulund och örtagård. Här får man inspiration från tidig vår till sen höst. Jag återkommer gärna för att åter- eller nyupptäcka vissa delar. Ta på bekväma skor.

Värdens Park

Pris: Gratis. 
Parkering: Ja precis i anslutning till entrén.
Placering: Hisingen norr om Backaplan.
Mat: Nej.
WC: Nej.
Butik: Nej.
Typ: Bostadsrättsförening
Hemsida

En liten underbar trädgård i ett bostadsområde. Därav det fyndiga namnet Värdens park. En perenn trädgård med inslag av träd och buskar samt stenskulpturer. Även vattenliv finns. Här tar man det lite lugnt och går och inspireras bland alla fina kombinationer av perenner i olika färg och höjd.

Trädgårdsföreningen

Pris: Gratis.
Parkering: Nja. Närmast finns vid Odinsgatan, Heden, Nya Allén eller Nordstan.
Placering: Centrala Göteborg.
Mat: Ja, caféer och restaurang.
WC: Ja, Gratis vid entrén.
Butik: Ja, plantor, böcker och småpyssel till trädgården.
Typ: Parkträdgård.
Hemsida.

Ett stenkast från Centralstationen, Nils Ericssonsplatsen finns denna lilla oas. Parkträdgården kantas av en kanal där båtar och kanoter glider fram. Här finner du Rosariet, palmhuset, perennrabatter, wood land, grönytor och vatten. Söker du efter en ros till din trädgård är det hit du ska resa i Juli för att få inspiration. Ta gärna med lite picknick och hitta din favoritplats.



Lisebergs Lustgård

Pris: Ordinarie inträde till Liseberg.
Parkering: Ja, se Lisebergs hemsida.
Kommunalt: Ja spårvagnshållplats Liseberg precis utanför entrén.
Placering: Centrala Göteborg.
Mat: Ja, café och restauranger.
WC: Ja, Gratis vid entrén.
Butik: Nej.
Typ: Sluttande parkträdgård.
Hemsida.

Är barn eller barnbarnen på Liseberg kan man passa på att vika av och kika in på Lisebergs Lustgård. Den ligger direkt till höger vid ingången. En vacker liten lummig trädgård med fina vattenarrangemang. Ganska så brant trädgård.

Strax utanför Göteborg hittar ni även dessa trädgårdar.

Gunnebo Slott och Trädgårdar

Pris: Gratis. Guide kostar, se hemsida.
Parkering: Ja. 3 st varav en i nivå med köksträdgård och café, se hemsida.
Placering: Syd öst om Göteborg, ca 20 min.
Mat: Ja. Lunch och fika.
WC: Ja.
Butik: Ja, plantor, böcker och småpyssel till trädgården.
Typ: Slotts trädgård.
Hemsida.

Ett härligt slott med parkliknande trädgård och stora ytor. Här finns en engelsk park, stilträdgård (med vatten), köksträdgård, damm och ett orangeri (ej öppet för allmänheten). Hästar finns i närliggande ridskola. Slottet har betesdjur (rödkulla) i Lantgården som håller landskapen öppna. Slottet ligger på en kulle och har du svårt att gå rekommenderas parkeringen närmast Lantgården.

Jonsereds herrgård och trädgårdar

Pris: Gratis.
Parkering: Ja.
Placering: Öster om Göteborg ca 20 min.
Mat: Ja, Café. 
WC: Ja.
Butik: Ja, plantor, böcker och småpyssel till trädgården.
Typ: Park trädgård, köksträdgård, vid sjön Aspen.
Kan även tipsa om Jonsereds herrgårdEn nyligen restaurerad ganska liten trädgård med 1800- tals stil. Vackra blommor och en köksträdgård. Herrgården är en vacker byggnad högt placerad vid sjön Aspen.

Bergeltska Trädgården, Kungälv

Typ: Klippträdgård.
En liten mysig trädgård i närheten till Göteborg är Bergfeltska trädgården i Kungälv, som ligger ca 20 min norr om Göteborg i höjd med Bohusfästning. Detta är en liten oas, en klippträdgård som ligger bland vackra trähus vid Västra Gatan. Där hela närmiljön bidrar till upplevelsen. I närheten finns flera caféer, restauranger och Nordre älv.

Peter Korns Trädgård, Landvetter

Pris: Gratis. (Frivillig avgift 40 kr)
Butik: Ja, plantor.
Typ: Skogsträdgård, alpträdgård.
En speciell skogsträdgård grävd för hand och endast med grus som "jord". Trädgården ligger öster om Göteborg och här finns en stor damm också den grävd för hand.


foto: Living by Miriam
.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Semester

$
0
0

I går gjorde jag min sista arbetsdag på länge. Det känns väldigt konstigt, men otroligt skönt. Det tar nog ett tag innan kroppen och huvudet förstår att jag kan släppa jobbet. Gulliga kollegor gav mig en fin bukett blommor och ett presentkort på Babylandet. Perfekt :-)
 Så nu mitt i värmen har jag semester ett antal veckor innan jag tar föräldraledigt. Jag får försöka finna lugnet som Buddan i trädgården. Min moderkaka har flyttat sig och vi kan nu föda normalt. Men jag tar det fortsatt lugnt med tunga lyft. Nu är jag dessutom så stor och tung att jag inte orkar. Bara att sitta länge på en stol trycker och gör väldigt ont i bäcken/svanskota, så det känns bra att slippa kontorsarbete framöver. Hoppas ni för en fortsatt fin vecka.





foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Ekologisk hudvård - Maria Åkerberg

$
0
0
Förra veckan besökte jag Maria Åkerberg, Dermanord i Frillesås. Vi fick en presentation av företaget, produkterna och varför man ska välja ekologisk hudvård och make up. Väldigt intressant. Vi fick även se produktionen, allt tillverkas i Sverige i Frillesås söder om Kungsbacka. Jag hade bara med mig mobilen så ni får ursäkta bildkvalitén.



Marias produkter var från början tänkt för SPA salonger, men efterfrågan växte och nu är det många privatpersoner som handlar Marias produkter. Produkterna är 100% vegetabiliska, veganska, med undantag för bivax i några få produkter. Allt är ekologiskt odlat och de köper in råvarorna direkt från odlaren, på så vis kan de hålla nere kostnaderna. De har medvetet valt att inte lägga pengar på att eko certifiera sin produkter, det räcker med att odlaren har gjort detta. Liksom att man inte lägger pengar på reklam eller pappersförpackningar som många andra märken gör. Billigare för oss som konsumenter och bättre för miljön. Maria Åkerberg har nu ett gediget sortiment av hudvårdsprodukter och make up. Bäst gör du i att kontakta en salong och återförsäljare som kan hjälpa dig hitta rätt produkter för din hudtyp.






Jag köpte ett antal produkter som jag tänkte berätta lite om. Ovan produkter är för den dagliga hudvården. Först och främst ska man ha en bra rengöringsprodukt, för att få bort orenheter. Jag använder Olive Cleansing (inte med på bild), den har en ganska skarp doft med en blandning av hägg och grapefrukt. Sedan förbereder jag huden för krämen med det härliga ansiktsvattnet som doftar ljuvligt blommigt och fräscht. Jag har inte använt ansiktsvatten förut, men jag har blivit lite kär. Ansiktsvattnet gör också att krämen är enkel att fördela ut.
Ansiktskrämen Face Lotion More har en något speciellt örtig doft. Väldigt trevlig nästan fet konsistens och ger en len, fräsch hud. Den går snabbt in i huden.
Papaya peeling är en peeling som doftar milt fruktigt, efter man använd denna så används en ansiktsmask. Peelingen förbereder huden för masken och man blir len och pigg i huden efteråt. Masken kan sitta kvar över natten eller tvättas bort efter 10 min.
Protecting lotion outdoor är en mild solkräm för långa soliga dagar ute, med spf 12 om jag minns rätt. Annars behöver vi inte så mycket solskydd, vi behöver få i oss solstrålarna för D-vitamin. Så är man inne större delen av dagen med kanske en lunch ute så behöver man oftast inte så mycket skydd. Denna kräm går in i huden och blir inte vit som de med högre skydd har. Läs mer på deras hemsida.

"Något som är viktigt att belysa är skillnaden på olika SPF. Många har tron att ju högre SPF desto bättre. Men, skillnaden är väldigt liten. På bilden ser du en tabell på hur mycket sol en produkt släpper igenom med olika SPF. Skillnaden mellan SPF 15 och SPF 30 är endast 3 procentenheter." 
Källa: Maria Åkerberg.






foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Sy ett billigt spjälskydd av ett duntäcke

$
0
0
Så i denna följetong om duntäcket är vi inne på att sy ett Spjälskydd. Du kan också läsa om hur du Syr en Giftfri Åkpåse/madrass till vagnen. Kika gärna där för en mer detaljerad beskrivning. Jag har använt samma metod för att sy Spjälskyddet.

 De allra flesta Spjälskydd (även ekologiska) är gjorda av polyester (plast) det försöker jag undvika framförallt där barnet kommer vistas mycket, som i sängen. Polyester kan innehålla rester av kemikalier och hormonstörande ämnen som används under tillverkningsprocessen.


Sy ett billigt Spjälskydd i Dun utan Kemikalier/Gifter


Köp valfritt duntäcke, gärna vinter då det innehåller mer dun som ger bra stöd i spjälsängsskyddet.
Tvätta täcket innan det används.
Mät sängen, min är 40x90cm. Höjden på de flesta skydd är 30cm vilket också räckte hela vägen upp  på sängens sidor. Det kommer bli lite dammigt och dunigt.



Rita upp och sy dubbel raksöm efter linjerna med dina mått, klipp sedan mellan dessa raksömmar ut bitar av täcket. Jag sydde täcket lite större än det tänkta färdiga resultat eftersom dunet är så följsamt, ca 5cm på höjden, alltså 35cm.
Jag gjorde en lång bit som var 40x90x40cm och en som var 90cm för den löstagbara sidan.
Därefter syr du raksöm över täcket för att hålla dunet jämt fördelat över hela ytan. Jag sydde 3 rader med raksöm som du ser på bilden. Puffa ut dunet jämt och nåla det innan du syr.



 Mät, klipp och sy sendan i det tyg du tänkt dig, det ska bilda en "påse", tänk dig ett stort örngott.
Sy räta mot räta och vänd sedan hela påsen rätt. Det kan krävas lite tankeverksamhet att få ihop de små bitarna med den stora. Men det går.
Trä sedan i täcket och fördela det jämt.


Sy sedan fast snören eller band i överkant som ska hålla allt på plats. Sy alltså igenom tyget och täcket så det inte sjunker ner. Sätt dem i varje hörn samt på mitten av långsidan.
Sy sedan igen kortsidan och allt är klart.

Lycka till!



foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.





Göteborgsguide - mysiga upplevelser

$
0
0
Jag tänkte utöka mina Göteborgsguide med tema "mysiga upplevelser". Tidigare har jag skrivit Göteborgsguiderna var du kan hitta en god salladraw foodbesöksträdgårdar eller ekologisk butik/ frisör. Köp gärna med en Juice/Smoothie och sätt er vid Domkyrkan, eller i någon av trädgården jag skrivit om.

Här skriver jag om de där lite extra och speciella upplevelserna, de bjuder på lugn, inspiration eller bara rent ögongodis. Inte att förringa då det ger oss lite återhämtning och glädje för själen :-)

Floramor och Kruktös


Floramor och Krukatös är säljer inredning, blommor och keramik med en härlig innergård. Butiken är liten men bjuder på mysig stämning och vackra föremål. Innergården kan du nå via daMatteos bakdörr, eller från Kaserntorget via en smal passage.

Kaserntorget 8, Göteborg 
www.floramorochkrukatos.se

Magasinsgatan

I slutet av Magasinsgatan finns ett gäng trevliga butiker. Förutom ovan nämnda finns också NorrgavelArtilleriet samt Kafferosteriet daMatteo.

Heaven 23

Heaven 23 ligger vid Liseberg i Gothia Towers. Högt upp har du en slående utsikt över Göteborg och traditionsenligt tar du en räkmacka (räksallad om du skippar brödet) i baren eller äter något mer avancerat i restaurangen. För den som vågar finns en hiss som går längs med glasväggen hela vägen upp, för den mindre äventyrslystne finns "vanliga" hissar längre in.

http://heaven23.se 

Hotel Pigalle

Ett centralt (Brunnsparken) beläget hotel med en mysigt lyxig atmosfär. Restaurangen högst upp bjuder på god, väl genomtänkt och spännande meny. Du kan alltid välja mellan dagens vegetariska och att få specialbeställt brukar aldrig vara något problem. De har även en trevlig takterass för de där härliga sommardagarna. Detta är ett av mina favorit ställen i Göteborg.

SÖDRA HAMNGATAN 2A, GÖTEBORG
www.hotelpigalle.se 

Lilling Cottage

Lilling Cottage ligger på Hönö, så det är en bit utanför Göteborg. Men den resan är det värt. Dels för butiken/maten i sig. Men också för att ön och Klåva där butiken ligger är ett mysigt ställe att strosa i. Både Öckerö och Hönö som sitter ihop med en bro bjuder på vita skärgårdshus och vackra klippor för bad. I butiken finner du inredningsdetaljer och vackra blommor. Längst in ligger restaurangen, där det serveras fräsch och spännande mat. Det finns ett vackert "orangeri" med en härlig glasvägg som ger det där lilla extra.

Västra Vägen 13, HÖNÖ
lilling.se





foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Ekologisk Makeup - Maria Åkerberg

$
0
0
Vid samma event som jag skrev om tidigare, så köpte jag lite make up. Jag är inge duktig på smink och sminkar mig inte särskilt mycket eller ofta. Men jag tycker det är lite kul, så här kommer lite kort om hur jag sminkar mig.

Eftersom jag sminkar mig väldigt lite så använder jag en Foundation som jag blandar med ansiktskrämen, det ger då en lättare och inte så täckande effekt. Även bra om man vill att fräknar ska synas, som jag har.
Solpudret är perfekt nu på sommaren och den lägger jag lite som en 3a över ansiktet, panna, kind och käkben. En Concealer som täcker röda prickar eller mörka ögon. Den kan även användas som highlighter tillsammans med de ljusare färgerna i solpudret. Jag har också en mörkbrun kajal som jag glömde ta med på bild och till den passar den mjuka brun/grå ögonskuggan som jag tänker mig vid lite mer festliga tillfällen.

Har du några bra sminktips? Kanske nån bra blogg eller guide? Tipsa mig gärna.





foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Sy en förvaringsficka till Spjälsäng/Bedside Crib

$
0
0
Vi har tänkt använda en Bedside crib den första tiden, det innebär dock att mitt sängbord ryker. Så för att kunna ha mobil och kanske annat praktisk som blöja i närheten har jag sytt en liten "förvaringsficka" att hänga på sidan. Självklart i bomullstyg och utan plast :-)


Sy en förvaringsficka till Spjälsäng/Bedside Crib

Klipp till en tygbit i önskad storlek som passar din säng (gult tyg).
Klipp till en bit kartong som ska ge stöd i överkant på fickan.
Mät, vik en rännan och sy efter röd linje 1. Trä därefter in kartongen i rännan som blir högst upp.
Klipp till ytterligare en bit tyg som ska bli själva fickorna (ljusgrönt/beige tyg). Jag hade mobilen som mått för höjden.
Vik sedan in kanterna efter linje 2. på de återstående tre sidorna och sy längsmed ytterkanten.
Sist syr du efter linje 3. fickorna efter dina mått.
Sy dit band (eller sy dessa innan du syr 1.).
Klar.




foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Träning under Graviditeten

$
0
0
Träning under Graviditeten är lika hett diskuterat som träning i allmänhet. Det bästa argumenten för att börja eller fortsätta med sin träning tycker jag är att man blir tung, orörlig och att förlossningen är ett maraton som man måste orka sig igenom.
Innan jag fick min placenta previa så tränade jag lite hemma. Jag utgick från ett pass som jag fick från Barnmorskan som var bra när man hade foglossning. Sedan letade jag reda lite lite olika övningar på nätet, som dessa här.

Lyssna på kroppen och gör det som känns bra, ofta vet vi våra svagheter och (de övningar man drar sig för) dessa ska man lägga lite mer krut på. Många säger att man ska vila och ta det lugnt. Absolut, men om man ska orka bära på alla extra kilon och klara flera timmars förlossning måste man träna. Annars "förtvinar" ju kroppen. Även efter förlossningen ska man orka bära omkring på barnet i flera timmar. Nu när min moderkaka flyttat sig lite tänkte jag börja träna lite försiktigt igen. Främst axlar, armar, rygg och ben. Knipövningarär inget ansträngande att träna, men lätt att glömma. Sätt en lapp vid spegeln i badrummet så gör du det t.ex. varje gång du borstar tänderna. I 3e trimetern är man ju ganska så tung som det är, men rörlighet och överkroppen kan tränas. Är du stel eller ha ont i rygg, axlar, kan det vara bra att försöka mjuka upp detta också, så de är mjuka och fina när du ska bära på barnet. Ett tips är att kontakta en sjukgymnast som oftast kostar 80kr och be att få ett träningsprogram. Har man lite mer pengar kan Olga Rönners Mamma Fitness PT online vara något.


Tips på Gravid övningar,

Knäböj (med vikt i början, sen kan det räcka att följa kroppens ökade vikt).
Katten (obs, svanka ej gå till neutral position istället).
Diagonala rygglyft (efter ett tag kan detta bli för tungt, lyft då bara armen och låt benen vara, du kan även släpa benet fram och tillbaka istället för att lyfta upp det. Som sista steg kan det räcka att stå på alla 4a och bara spänna och dra in magen, aktivera magmusklerna).
Höftlyft (Spänn skinkor och knip med bäckenbotten).
Armhävningar (på knä, eller mot en bänk eller mot väggen när magen blir för stor och tung).
Rodd (med gummiband).

Undvik,

Högintensiv träning.
Sit ups.
Hopp.
Har du foglossning eller problem med bäcken, undvik utfall eller övningar som bara belastar ett ben.

foto: Pinterest


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Nyttig och bra mat när man är Gravid

$
0
0

Som gravid tror jag det är lätt att "unna" sig lite väl mycket sötsaker. Jag erkänner att det har slunkit ner en och annan glass. Men jag tycker inte att jag har tappat kontrollen. Dock är jag väldigt mycket mer känslig för sött/kolhydrater och har svårare att sluta äta om jag väl börjar, liksom att sötsuget är mycket större nu. Speciellt om jag inte ätit riktigt mat.

I början, från vecka 7 mådde jag väldigt illa, alltså magsjuke/bakis-illa konstant, lite bättre på morgonen. Då åt jag det som gick ner, vitt bröd, kräm, frukt o.s.v. Visst lite ångest hade jag, men inte mycket att göra åt. Sen efter v17 började det bli bättre och jag kunde äta mer "riktig" mat och grönsaker. Efter ytterligare några veckor runt vecka 20 kunde jag äta helt normalt igen.

Så just nu äter jag nästan som innan med undantag för att jag äter frukt och mellanmål. På 1177 förespråkar man att i 3e trimetern äta 2 matiga mellanmål och 1 frukt. Jag lyssnar på kroppen och äter när jag är hungrig. Vilket ofta blir ett extra mellanmål på eftermiddagen, ibland ett innan lunch. Jag har ökat mitt intag av kolhydrater och får dessa främst via bönor och linser. Jag väljer bönor/linser för dessa innehåller protein och järn, då jag haft lågt järnvärde. För att också ta upp järn bättre äter jag alltid paprika till maten, då den innehåller mycket C-vitamin. (Mer än apelsin). Jag äter 1-2 frukter om dagen, frysta bär och precis som tidigare ibland kall potatis för IBS magens bakterier skull.

Ibland har man turen att hitta en matig sallad även när man äter ute på lunch, som den goda salladen nedan från lilla Spinneriet, i Lindome. Med både avokado, ägg och lax :-)



Detta äter jag en vanlig dag.

Frukost,
Min gröt mot trög mage, med blåbär, en kopp te och soja mjölk.
På helgerna gör vi ofta omelett med t.ex. fetaost, tomater och en smoothie.

Lunch,
Matiga sallader med mycket grönsaker, bönor/linser, ost och kött/fisk.
Gärna toppad med nötter, frön och olivolja. Ofta kall bearnaisesås till om det är grillat kött.

Mellanmål,
Glutenfritt bröd/ostplättar med t.ex. ost och tomat/paprika, ägg, leverpastej och gurka.
Olika smoothies, fryst vattenmelon när det är varmt, omelett eller frukt.

Middag,
Ofta samma som lunchen.



foto: Living by Miriam


.
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.




Viewing all 439 articles
Browse latest View live